“Даймлер” става “Мерцедес-Бенц”

Промяната ще бъде вписана в търговския регистър днес

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

Качеството на автомобилите с трилъчата звезда изглежда вечно, името на компанията майка с централа в Щутгарт, обаче, се променя често. Сега това се случва още веднъж и групата “Даймлер” (Daimler) официално става “Мерцедес-Бенц груп” (Mercedes-Benz Group), приемайки името на най-известната си марка, съобщава БТА.

Макар че промяната ще бъде вписана в търговския регистър днес, концернът започна да използва “новото си старо име” още от събота, 29 януари, отбелязвайки по този начин деня, в който 136 години по-рано Карл Бенц регистрира патента за първия автомобил в света.

Приблизително по същото време в околностите на Щутгарт работи и Готлиб Даймлер, който заедно с Вилхелм Майбах през 1890 г. основава “Даймлер моторен гезелшафт” (Daimler Motoren Gesellschaft – DMG). Бенц и Даймлер така и не се срещат лично, но основаните от тях компании се сливат през 1926 г. в периода на икономически сътресения, последвал Първата световна война, и вече близо век дават на света мощните коли, превърнали се в безапелационен символ на социален статус и успех.

За последния четвърт век това е четвъртата смяна на името – от “Даймлер-Бенц” (Daimler-Benz), през “Даймлер-Крайслер” (Daimler-Chrysler), до само “Даймлер” след продажбата на “Крайслер” (Chrysler) през 2007 година.

С поредното пренаименоване ръководството се надява да подчертае трансформацията на групата от донякъде тромав промишлен концерн в компания, фокусирана върху луксозните коли и ванове.

Новото име продължава стратегията с отделянето на производството на камиони в самостоятелна компания “Даймлер трък” (Daimler Truck AG). В резултат правата върху името “Даймлер” преминаха към дружеството за тежкотоварни превозни средства за 9,7 млн. долара.

Сега амбициите са насочени към електрификацията и намаляване на разликата между пазарната капитализация на концерна с тази на американския производител на електромобили “Тесла” (Tesla). В момента пазарната оценка на група “Мерцедес-Бенц” е 74 млрд. евро (85,70 млрд. долара) или едва около една десета от капитализацията на “Тесла” (849,35 млрд. долара) и задачата няма да бъде лесна за германския концерн с близо 170 000 служители.

Анализатори освен това се съмняват в успеха на тези планове предвид ограничения потенциал за растеж в луксозния сегмент на пазара.

“Мерцедес-Бенц” напоследък агресивно насочва вниманието си към електрическата мобилност и неотдавна се появиха съобщения, че групата цели да произвежда от 2024 година собствен двигател следващо поколение за електромобили.

Производството на основната марка “Мерцедес-Бенц” пострада тежко през третото тримесечие на 2021 г. заради недостига на чипове. През последните три месеца на годината доставките донякъде се възстановиха, но компанията все пак загуби лидерството при продажбите на луксозни коли в полза на конкурента си Бе Ем Ве (BMW), което се случва за първи път от 2015 година.

Експерти оценяват самата марка “Мерцедес-Бенц” изключително високо – на близо 51 млрд. долара, посочва американската консултантска фирма “Интербранд” (Interbrand). Сред световните автомобиостроители по-високо се нарежда само японският бранд “Тойота” (Toyota).

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж