Данаил Николов: Създаването на обединен енергиен пазар ще осигурява достъпна електроенергия

Това каза зам.-министърът на енергетиката по време на пленарна среща по проекта „Подобряване на преносните възможности на регионалните граници чрез интелигентни пазарни технологии - TRINITY"

Подобни
Новини

Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .

„В контекста на днешната европейска криза с енергийните цени е важно да се дискутират възможностите за решения за осигуряване на сигурна и достъпна електроенергия за потребителите.“ Това каза зам.-министърът на енергетиката Данаил Николов по време на пленарна среща по проекта „Подобряване на преносните възможности на регионалните граници чрез интелигентни пазарни технологии – TRINITY”, съобщиха от пресцентъра на Министерство на енергетиката.

Участниците в срещата обсъждаха  целите на проекта – засилване на сътрудничеството между операторите на преносни системи в Югоизточна Европа и подкрепа за обединението на пазарите на електроенергия в региона и насърчаване на по-голямо навлизане на чисти енергии. Изпълнителите на проекта са от 19 научни организации и компании от 11 държави, в това число – 6 оператора на преносни електроенергийни системи от България, Сърбия, Северна Македония, Черна гора, Босна и Херцеговина и Франция и 4 борсови оператора от България, Сърбия, Черна гора, и Унгария.

По думите на зам.-министър Николов, създаването на обединен пазар на електроенергия е едно от основните предизвикателства, пред които е изправена Европа. Въпреки че западните и северните региони на континента работят в продължение на години за постигането на тази цел, югоизточната част, и особено държавите, които не са членове на ЕС, не са следвали същата пътна карта.

България, Румъния и Гърция, като част от ЕС, вече са част от общия европейски пазар, чрез пазарното обединение на българо-румънската граница за времеви хоризонт „ден напред“ и „в рамките на деня“, и на българо-гръцката граница, за времеви хоризонт „ден напред“.

„Този процес на обединение трябва да продължи, осигурявайки повече конкуренция и по-добри възможности за снабдяване с електроенергия в региона. За постигането на тази цел и за улесняване на свързването на пазарите на електроенергия в Югоизточна Европа – както между самите тях, така и в рамките на обединения интегриран пан-европейски пазар, са необходими набор от решения за засилване на сътрудничеството между операторите на преносни системи в Югоизточна Европа“, каза Николов.

„Вярвам, че този проект, финансиран от програмата на Европейския съюз за научни изследвания и иновации – „Хоризонт 2020“, ще насърчи обединението на пазарите на електроенергия в региона, като същевременно ще съдейства и за по-широкото навлизане на чисти енергии както в България, така и в целия регион“, уточни Николов.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж