Даниел Лорер: Бюджет 2022 подпомага най-слабите

Той уточни, че пакетът от 2 млрд., който ПП предлага за обсъждане не е самоцел

Подобни
Новини

Мариана Климентиева
Мариана Климентиеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Мариана Климентиева е журналист на информационния сайт newsOne.bg. Всеки ден тя ще ви информира за най-важните и любопитни обществени теми, новини от икономиката, земеделието, технологиите и светските новини. Мариана е редактор с над 18-годишен опит в печатните издания и онлайн издания и е и магистър по "Журналистика " от Софийския университет "Св. Климент Охридски" .

Ние практикуваме грижа за България още от Бюджет 2022 вече вдигнахме заплатите на учителите, с новия рамков договор за Здравната каса вече обявихме вдигане на заплатите на лекари и сестри – медицински персонал като цяло. Грижата за хората и българската икономика това правителство прави от ден първи. Това заяви в сутрешния блок на БНТ  министърът по иновациите и растежа Даниел Лорер.

Бюджет 2022 подпомага най-слабите, но инвестира в българската икономика като цяло – в инфраструктура, в малки и средни предприятия. В Министерството на иновациите и растежа вече има половин милиард помощ за малки и средни предприятия – за технологична, енергийна модернизация, каза още той.

https://xn--b1amte3c.xn--90ae/daniel-lorer-redno-e-da-namalim-tona-na-naprezhenie-s-rabotodatelite/

Настоящият инфлационен пакет идва след 4 млрд., които вече инвестирахме в българските граждани и икономика през зимата, за да подкрепим цените на енергоносителите. Не бива да има изненада или спекулация, че реагираме на някаква особена ситуация, това е част от политиката на това правителство – десни мерки за икономиката, за да се развива и расте, леви мерки за гражданите и най-слабите слоеве от икономиката, за да се справят в тази трудна ситуация”, посочи той.

Лорер уточни, че пакетът от 2 млрд, който “Продължаваме промяната” предлага за обсъждане с коалиционните партньори, не е самоцел.Той е част от нашето дълбоко разбиране, че е необходима грижа и за българските граждани и за българската икономика“, допълни министърът по иновациите и растежа.

https://xn--b1amte3c.xn--90ae/daniel-lorer-stava-naczionalen-koordinator-na-inicziativata-tri-moreta/

В никакъв случай сегашните мерки не водят до инфлация на държавния бюджет, защото средствата са осигурени. В хазната има достатъчно пари, за да си позволим мерки за 2 млрд. лв. Ние ги слагаме на масата и се надяваме в Коалиционния съвет максимално бързо да се съгласим за това, уточни министърът по иновациите.

По думите му българската икономика нараства, българският износ е рекорден – 8 млрд., производството ни е 20 процента нагоре.

Според Лорер доходите на хората трябва да нараснат над размера на инфлацията, за да няма чувство за обедняване. Именно това е целта на вдигането на пенсиите и детските надбавки. Каза, че българските пенсионери са грижа номер едно на ПП и ако се налага, отново ще се преразгледат техните доходи, ако инфлацията започне да се увеличава, за да може да изживеят достойно старините си. Не изключи и по-нататъшно предложение за увеличаване на минималната заплата.

По думите му корупционните практики и течовете от последните 10 години са в пъти повече, от това, което ПП предлага като инфлационни мерки. “Но течовете са изтекли и не е имало прокуратура, която да ги намери навреме. Сега разчитаме на европейската прокуратура, която поне да намери европейските средства у нас”, каза той.

На въпрос дали са ни нужни нови заеми, Лорер заяви, че това е политика на Министерство на финансите, но България е макроикономически най-добре от всички държави в Европа и може да си позволи още заеми.

България е стабилна макроикономически, нивото на дълг е около 20% от БВП, при положение, че в Западна Европа при някои държави е достигнала 100%, каза министърът.

Той обаче не изключи след няколко месеца да има нов антиинфлационен пакет.

Лорер каза още, че социалните партньори имат диалог с правителството, какъвто не е имало години назад.

За намаляването на ДДС-то обаче каза, че този данък може да се пипа само в онези сегменти, където неговата промяна реално ще се отрази на крайната цена за потребителя. За ДДС на хляба и други продукти Лорер не вижда икономическа обоснованост да се намалява, тъй като цените са нерегулирани.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж