Давид Холцингер ще е гост диригент на Български камерен оркестър – Добрич

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Успешното партниране между състава на нашия оркестър и различни гост диригенти е една положителна практика, която дава резултат с повишаване интереса към класическите концерти. С концерт на 8 март, от 18.30 ч. в Огледална зала „Нели Божкова“ нашата любима публика ще се запознае с Давид Холцингер – име добре известно в Австрия и Европа. Като диригент той вече е гостувал в България – дирижирал е Русенска и Софийска филхармонии. А предстои да дирижира и Български камерен оркестър – Добрич.

Давид Холцингер е роден в Австрия. Учи цигулка и оркестрово дирижиране в консерваторията във Виена и в Музикалния университет в Дрезден. Основател и художествен ръководител е на ансамбъл EXEDRA, с който се изявява на церемонията при откриването на Музикалния фестивал в Залцбург през 2017 г. Бил е гост диригент на Филхармоничния оркестър на Сечуан и е работил с оркестри като Моравската филхармония, Държавния симфоничен оркестър на Вилнюс, Филхармонията на Сибиу, Русенската  филхармония и на Залцбургските камерни солисти. Диригент в немската оперна компания „Junge Oper Rhein – Main“, където успешно ръководи оперни продукции в театрите в Рюселсхайм и Ашафенбург. В продължение на четири сезона заема длъжността асистент-диригент на музикалния директор на фестивала Tiroler Festspiele Erl в Австрия. Участва в майсторски класове в Кралския северен музикален колеж в Манчестър на сър Марк Елдър и Кларк Рандъл, където работи заедно с музикантите от Манчестър камерата. Има майсторски класове и при Николас Паске, Марк Стрингър, Йоханес Шлаефли, Кристиан Клутиг и Петер Гелке. Учи оркестрово дирижиране в музикалния университет „Карл Мария фон Вебер“ в Дрезден  при Кристиан Клутиг и Щефен Лайснер. Свири с  Филхармоничния оркестър на Плауен-Цвикау, Елбландфилхармонията на Саксония, Новата лаузицка филхармония, Ерцгебирг филхармония на Анаберг/Ауе и Ландескапела на Айзенах. През 2015 г. е назначен за ръководител на студията на университетската оперна постановка „Тремониша“ от Скот Джоплин, с която дебютира в „Клайнес Хаус“ на Държавен драматичен театър в Дрезден. След като завършва обучението си като цигулар, той започва да учи дирижиране при Максимилиан Ченчич във Виенската консерватория. Като гост диригент свири в зала „Берио“ на Концертхаус във Виена с оркестъра на Концертферайнунг във Виена, както и с Академичния симфоничен оркестър на Виена. Бил е и главен диригент на оркестъра на Университета по технологии в Дрезден и Камерния оркестър на Диполдесвалде в Германия.

Програма:

Франц Шрекер – Интермецо оп. 8

Феликс Менделсон – Симфония за струнен оркестър № 9

Бела Барток – Дивертименто

Заповядайте ! Билети от 16.30 ч. в залата, цена 5 лв., за пенсионери и учащи – 2 лв.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж