Декларация на ПП АБВ за оказване на военна помощ на Украйна

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

На 3 ноември, с гласовете на народните представители от ГЕРБ/СДС, Продължаваме промяната, Демократична България, ДПС и коалиция „Български възход“ , Народното събрание на Република България взе решение за оказване на военна помощ на Украйна в конфликта и с Руската федерация. България като член на ЕС и НАТО от самото начало е страна в конфликта, но не участник във войната. Границата между двете е много тънка и с решението на Народното събрание страната ни като че ли прекрачва тази граница.

За нас, членовете на ПП АБВ това е напълно непремерен и необоснован ход. Прави впечатление, че през последните месеци в средите на Европейския съюз все по-малко се говори за мирно приключване на конфликта, в документите не се среща думата „мир“. С вчерашното гласуване Народното събрание на Република България се присъедини към страните, които искат разрешаване на кризата по военен път и то в момент, когато в големите страни от ЕС все повече общественото мнение призовава за разрешаването на конфликта чрез преговори. България показа съпричастността си с украинските бежанци у нас, осигурява хуманитарна помощ на Украйна и до сега всячески се стремеше да помогне за урегулиране на конфликта. С този акт ние задълбочаваме страданията на обикновените хора от двете страни на фронта.

Решението на Народното събрание има и своите икономически последици. Публична тайна е, че и досега, чрез фирми на Полша, Румъния и САЩ българско оръжие достигаше до Украйна. Всичко това беше в рамките на търговски сделки, за които нашата страна получаваше съответното заплащане. С това решение предоставянето на оръжия става под  формата на помощ, т.е. за сметка на националния бюджет и европейския инструмент за мир,  в чието формиране България участва финансово.. Доводите, че това ще доведе до модернизацията на въоръжението на българската армия не отчитат факта, че този процес също така ще стане за сметка на парите на данъкоплатците.

ПП АБВ категорично се разграничава от решението на Народното събрание за по-дълбоко въвличане на страната ни в конфликта в Украйна. Считаме, че партиите, депутатите и политиците, които го подкрепиха действат против националните интереси на страната ни. Българските граждани, които в болшинството си са мирно разрешаване на кризата, ще оценят и накажат тези действия.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж