Деница Златева: Прогнозната цена на природния газ за септември ще бъде около 350 лева за мегаватчас

Това се дължи на увеличения борсов индекс, допълни тя

Подобни
Новини

Петър Копринков
Петър Копринковhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Петър Копринков е журналист в информационния сайт NewsONE. Той е студент по Журналистика в Софийския университет “Св. Климент Охридски”. Има опит като стажант в БНР и като автор на материали в спортната секция на bTV.

Прогнозната цена на природния газ за септември ще е около 350 лева. Това е увеличение около 17% спрямо цената за август, заяви изпълнителният директор на “Булгаргаз” Деница Златева след заседанието на Комисия за енергийно и водно регулиране. Причината за По думите ѝ това се дължи на увеличения борсов индекс.

Тя каза, че “Булгаргаз” изпълнява договора към “Газпром” и всеки ден изпращат заявки за доставки, получават потвърждение за нулеви количества за следващия ден, разговорите са на политическо ниво. Деница Златева допълни, че на този етап дружеството изпълнява само сега съществуващия договор и банкови преводи не могат да се правят.

Изпълнителният директор на “Булгаргаз”  подчерта, че количествата за септември са осигурени.

Златева добави, че за октомври България има общите месечни количества по договора с азерския доставчик, има осигурен цял танкер, който е предоставен от американския доставчик и допълнително има пуснат аукцион за остатъчните количества на “Газов Хъб Балкан”, където се очаква конкурентна цена.

Тя поясни, че за ноември се обсъжда как да бъдат структурирани търговете – дали да бъдат месечни или за по-дълъг период.

“Важно е да си осигури отоплителният сезон, което означава доставки до края на месец април. По предварителни разчети към днешна дата се очаква цените да бъдат по-ниски от обявените за месец септември”, каза още Деница Златева.

Деница Златева каза още, че през септември ще нагнетят 50% в хранилището в Чирен.

Председателят на КЕВР Иван Иванов заяви, че ключова роля за цената на газа е борсовият индекс.

“Ако той се беше запазил на нива от август, изчисленията показаха, че може да се намали цената през септември. За съжаление, спирането на газ по Северен поток изстреля индекса над 300 евро за мегаватчас”, каза Иванов и допълни, че усилията в България за овладяване цената са функция от международните пазари”.

Според него се наблюдава забавяне на пълненето на Чирен.

От “Булгаргаз” заявиха, че максимално възможно нагнетяват, а шефът на КЕВР подчерта, че е ключово до началото на отоплителния сезон да се нагнетят 80% в Чирен.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж