Дигитализират Музея на спорта

Над 1000 експоната ще бъдат заснети

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

До края на годината Музеят на историята на физическата култура и спорта ще бъде изцяло дигитализиран. В момента се извършва заснемането на над 1000 експоната, които са изложени в музея, съхранил спортната слава на България.

Те ще бъдат картотекирани и представени текстово в обновения сайт на Министерството на младежта и спорта. Това ще даде възможност колекцията да бъде достъпна онлайн за всички желаещи.

“Музеят на спорта е единственият по рода си в нашата страна. Той показва историята на традиционно силните за България спортове. Проектът е един голям шанс да бъдат дигитализирани емблематичните експонати за родния спорт. Това ще даде възможност на много хора, от различни точки на страната и света, да видят експонати от славната история на родния спорт. Крайно време беше това да се случи, защото в немалка част от българските музеи дигитализацията на фондовете вече е факт”, заяви уредникът на експозицията Катя Иванова.

Снимка: ММС

В рамките на проекта, ще бъде заснет и кратък филм, който ще представя значими факти от историята на спорта в България с акцент на спортните постижения на жените и равенството на половете.

“Фондовете на музея са придобити чрез дарения от известни български спортисти, състезатели и спортни деятели. Въпреки усилената работа всеки желаещ може да посети Музея на спорта всеки делничен ден”, допълва Катя Иванова и уточнява, че експозицията се намира в Националния стадион „Васил Левски“.

В следващите два месеца ще бъдат изработени нови анотации на експонатите на български и английски език.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж