Димитър Стоянов: Въоръжението и техниката, които ще изпратим, са в топ три на приоритетите на Украйна

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

„Министерството на отбраната си свърши работата навреме в съответствие с решението на Народното събрание за предоставяне на въоръжение и техника на Украйна. Ние подготвихме необходимия доклад, който беше приет от Министерския съвет навреме. Документите бяха изпратени на 1 декември в Народното събрание с два списъка. Единият третира въпросът какво въоръжение ще бъде представено на Украйна, а другият –  какво въоръжение ще бъде изпратено за тренировъчната мисия на ЕС.“ Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов днес, 4 декември, в предаването „120 минути“ на БТВ.

Министър Стоянов подчерта, че с предложението за предоставяне на въоръжение и техника на Украйна по никакъв начин не е ощетена Българската армия. „Не сме компрометирали способностите на Българската армия. Осигурили сме мирновременните и военновременните формирования, попълването на загуби, резервните части и това, което е останало в анализа,  сме го коментирали с украинската страна“, посочи той. 

„Това, което изпращаме е в топ три на приоритетите на Украйна като искано от нас въоръжение“, заяви министърът на отбраната Димитър Стоянов. „Списъците са съгласувани с украинската страна и аз мисля, че колегите от Украйна ще останат доволни“, каза той. 

Министър Стоянов изрично подчерта, че в списъците не са включени зенитноракетни комплекси С 300, както и самолети МиГ-29 и Су-25.  „Предложението засяга основно Сухопътни войски“, каза той. 

България е изпълнила абсолютно всички технически изисквания, за да  бъде част от Шенгенското пространство. Не може във всеки един момент да се поставят допълнителни критерии, те трябва да бъдат еднакви за всички държави,  коментира министър Стоянов в отговор на въпрос.  „България е суверенна държава,  сама определя как да бъде управлявана и решава сама проблемите си“, заяви той. 

Министър Стоянов припомни, че страната ни охранява шенгенската граница на ЕС. Натискът от мигрантския поток  е 4 пъти по-голям в сравнение с предишни години и въпреки това през последните месеци притокът от мигранти е намален. „От септември Българската армия участва със 700 военнослужещи в охраната на границата. В момента на границата има 200 военнослужещи“, посочи министърът на отбраната. Той отбеляза, че Българската армия работи по възстановяването на целостта на оградата по държавната граница. До ноември военнослужещите са ремонтирали около 121 км, като до края на годината ще инженерното съоръжение ще бъде възстановено напълно. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж