Днес се навършват 107 г. от гибелта на капитан Борис Богданов, роден в село Мирково

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Поклон пред паметта на капитан Борис Богданов!

Историята за трагичната гибел на капитана е невероятна и малко хора са чували за нея. През далечната 1887 година, на 2-ри октомври, в семейството на опълченеца от Шипка – Стефан Богданов се ражда Борис. Той завършва с отличие военноинженерни науки в гр. София. През 1912 г. е участвал в Балканската война, а през 1913 година и в Междусъюзническата. Сражавал се е за южния фронт по време на Първата световна война. Цар Фердинанд го награждава с орден и кръст за храброст за бойните му подвизи.

По време на Първата световна война, на 07.01.1916 г. телеграфната рота, която е командвана от капитан Борис Богданов се установява в гр. Петрич, когато гръцките войски се готвят да нападнат и превземат града. Цар Фердинанд изпраща телеграма до капитана и му разпорежда да изведе цялото население, а самият гр. Петрич да се опожари. Заставяйки го в такава ситуация Борис взима решението да не изпълни заповедта и решава да се самоубие на 10. януари 1916 г., когато е едва на 29 години.

След гибелта на капитана, гърците се отказват за нападението. В знак на признателност към Борис, тогавашните жители на гр. Петрич решават да го погребат в двора на църквата “Свети Никола” до най-висшите духовници в града.

Паметникът на капитан Борис Богданов на южния вход на с. Мирково напомня за неговите подвизи и саможертва.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж