“Долу Винету”: Библиотекарите излизат на протест срещу ниско заплащане

Протестиращите са избрали символна дата за недоволството си - Деня на народните будители в първия ден на ноември

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Работещи в библиотечния сектор ще протестират срещу ниските заплати, които по техните думи са близки до минималното месечно възнаграждение за страната. Протестът ще се проведе в Деня на народните будители на 1 ноември в сградите на библиотеки от цялата страна.

За символ на недоволството е избран превърналият се в печална метафора на апатията към културата роман на Карл Май – Винету. На 1 ноември библиотеките ще поставят плакати “Долу Винету”, с което искат да изразят несъгласие с държавната политика в сектора.

В икономически смисъл, основният проблем, разпалващ недоволството, е, че месечните възнаграждения на служителите не са обвързани с минималната работна заплата. В останалите области на културата – театри, музеи, танцови изкуства и галерии, Министерството на културата е подписало специални споразумения, благодарение на които заплатите на отделните длъжности се определят чрез коефициенти спрямо минималната работна заплата. По този начин заплатите на ангажираните в този сегмент на сектора растат при увеличението на МРЗ в страната.

Министерството на културата обаче предлага този принцип за библиотеките единствено ако има достатъчно средства в бюджета – условие, което липсва при останалите браншове.

Към недоволството ще се включат Националната библиотека ” Св. Св. Кирил и Методий” в столицата, регионалните библиотеки във Велико Търново, Варна, Кърджали, Силистра, Ловеч, Хасково и други.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж