Двамата обвиняеми от с. Нови хан за разпространение на порнографски материали с участието на непълнолетни лица остават в ареста

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Днес, 20.11.2022 г., съдът уважи искането на Районна прокуратура – Елин Пелин за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите С.Г. (на 42 години) и Цв.Г. (на 40 години). Те са привлечени към наказателна отговорност за извършено престъпление, което е с изключителна степен на обществена опасност. Деянието е квалифицирано по чл. 159, ал. 4, т. 1, вр. ал. 2 от НК.

В хода на досъдебното производство са събрани доказателства за това, че в жилище в с. Нови Хан, община Елин Пелин, С.Г. и Цв.Г. разпространявали до неограничен кръг потребители на интернет порнографски материали – клипове и снимки, за създаването на които са използвани лица с неустановена самоличност, видимо изглеждащи като ненавършили 18-годишна възраст.

За целта обвиняемият С.Г. използвал преносим компютър и мобилен телефон, посредством инсталирани програми – Bit Torrent клиенти, и чрез профил в електронна поща. Неговият брат – обвиняемият Цв. Г., извършвал престъпното деяние чрез мобилен телефон и програмата за обмен на незабавни съобщения Telegram.

По делото са извършени оглед на местопроизшествието, претърсвания и изземвания на веществени доказателства, изготвена е компютърно-техническа експертиза, разпитани са свидетели.  Установени са множество мултимедийни файлове и файлове с порнографски изображения на непълнолетни и малолетни лица. Открити са инсталирани приложения, използвани за тяхното разпространение до други лица.

Съдът прие доводите на Районна прокуратура – Елин Пелин за наличие на обосновано предположение за авторството на престъпното деяние. Съществува реална опасност обвиняемите да извършат престъпление, да осуетят разкриването на обективната истина по делото и да се укрият.

Обвиняемите С.Г. и Цв.Г. са задържани на 18.11.2022 г. в рамките на мащабна операция за разкриване на мрежа за разпространението на порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст. Тя се проведе в няколко града в страната с участието на Прокуратурата на Република България, Националната следствена служба и Главна дирекция „Борба с организирана престъпност“ на МВР.

Разследването продължава под ръководството на прокуратурата.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж