Две изложби се откриват на 7 март в галерията на СБХ

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

КОЛЕКЦИЯ „ИВАН БОЯДЖИЕВ“ – ОТКРИТИЕТО

7 – 28 март 2023
СБХ – Шипка 6, зала 2А

откриване: 7 март, вторник, 18:00 часа

Куратор: Анелия Николаева

Галерия „Роял“ в партньорство със Съюза на българските художници представя изложбата „Колекция „Иван Бояджиев“ – откритието“. 

Изложбата е истинско събитие за историята на българското изкуство, показвайки за пръв път на бял свят изключителна колекция от стари български майстори. Художествената сбирка досега е била неизвестна, притежание на наследници на колекционера Иван Бояджиев (1888 –1872), живеещи в Германия, и никога не е била позната на публика и специалисти. Днес, завърнала се в България, художествената сбирка от над 150 произведения – живопис, рисунка и графика представлява любопитна извадка от българското изкуство от първата половина и средата на ХХ в. Представена е в своята цялост в изложбата. Значително присъствие в нея имат големите български пейзажисти Никола Танев и Борис Денев, изтъкнатият наш маринист Александър Мутафов, и други майстори на родния пейзаж като Константин Щъркелов, Иван Христов, Петър Морозов, Марио Жеков, Здравко Александров и др. Сред тях са и имената на големи живописци като Дечко Узунов, Иван Пенков, Константин Трингов, Бинка Златарева, Никола Кожухаров, Димитър Гюдженов и др.

Експозицията разказва и за неизвестния до този момент колекционер Иван Бояджиев, който е бил сред най-големите търговци в областта на външната търговия в началото на ХХ в. в България. Неговата дейност като колекционер и меценат се свързва с дейността на прочутата за времето си „Галерия на 6-те“, открита през 1927 в помещение на неговия магазин на ул. „Търговска“ 2 в София. 

Колекцията има изключителната съдба да остане съхранена през годините и запазването на нейната цялост ѝ придава уникална стойност. Отражение на времето с характерните му социално-културни специфики, тя поставя и нов фокус върху разговора за колекционирането и меценатството в България и ролята им за развитието на изкуствата.

КАМЕН РАЙЧЕВ (1944 – 2021)

пластика от кожа

7 – 24 март 2023
СБХ – Шипка 6, зала 1В
вернисаж: 18:00 – 20:00

Изложбата, придружена с каталог, представя различни художествени обекти в опит творчеството на Камен Райчев да бъде представено в пълнота, с най-характерните за автора стилистични и технологични похвати, и да се срещнем с удивителното му майсторството в овладяването на този специфичен материал.

Изкуствоведът проф. Чавдар Попов за изложбата:

Камен Райчев е сред малкото у нас автори, чийто художнически талант се е изявил и е намерил блестяща реализация в сферата на художествената обработка на кожата. Както е известно, това е твърде специфичен сегмент сред обширното пространство на пластичните изкуства, който се разполага на територията между двумерните и тримерните форми, между кавалетното и декоративно-приложното начало. 

В цялото творчество на Камен Райчев са осъществени практически всички основни насоки на възможните прояви на художествения продукт, реализиран в кожа – от автономната, самодостатъчна творба, до утилитарната вещ с определени практически или битови функционални характеристики.

Кавалетните произведения на Камен Райчев, често пъти в съчетание с метал или с фино подбрани каменни късове, представляват своеобразни малки пластики, разполагащи се в граничната зона между скулптура и бижутерия. Пластическите качества и характеристики на материала са изявени в пълна степен – като пространствени степенувания на отделните обеми и преходите между тях, деликатно диференцирани помежду си, като фактура и текстура на материалната тъкан, като съчетания на различни тонални и цветови решения и находки. Въображението на автора не знае граници, но във всички случаи е подчинено и дисциплинирано от високия художествен вкус, от дълбокото разбиране и от усета за пределите и силата на експресивните възможности на кожата.

За Камен Райчев са характерни не само малките форми, но и паната, които заемат важно място в неговото творчество. Съчетания на обеми и знакови елементи, на триизмерна ритмика с елементи на подчертан графизъм, са сред типичните особености, които характеризират неговата персонална стилистика. 

Творчество на Камен Райчев се нарежда сред върховите постижения в своята област и несъмнено чувствително обогатява облика на съвременните пластически изкуства в България.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж