ЕБВР прогнозира растеж от 2,8 % на БВП за България през 2022 г.

През миналата година икономиката на България е нараснала с 4,2 процента, сочат данните в доклада

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

Ръст от 2,8 процента на реалния брутен вътрешен продукт на България през 2022 г. прогнозира Европейската банка за възстановяване и развитие в най-новия си двугодишен регионален икономически доклад.

Оценката на банката е преразгледана надолу спрямо предишната й прогноза от ноември, когато се очакваше растеж на икономиката ни от 4,4 процента. Промяната се дължи на  очакваните икономическите последици от войната в Украйна.

През миналата година икономиката на България е нараснала с 4,2 процента, сочат данните в доклада.

За 2023 г. ЕБВР предвижда БВП на България да се повиши с 3,6 процента. Това е малко по-нисък резултат от общия очакван ръст от 3,9 процента за региона на Югоизточна Европа, включващ и Гърция и Румъния.

За региона се очаква средният темп на растеж на брутния вътрешен продукт (БВП) за настоящата година да достигне 2,8 процента.

Това е спад в сравнение с предишната прогноза на банката, когато икономическият ръст на региона беше прогнозиран на ниво 4,2 процента.

ЕБВР очаква, че България може да изпита забавяне на преките чуждестранни инвестиции, поради близостта си до Украйна и особено в контекста на милитаризацията на Черно море, допълва БТА.

Спадът на руския туризъм би засегнал и България, която беше посетена от 450 000 руски туристи през 2019 година.

За региона на Западните Балкани, включващ Албания, Босна и Херцеговина, Северна Македония, Сърбия, Черна гора и все още не получилата международно признание Косово, ЕБВР прогнозира увеличение на БВП от 3,2 процента, което е с 0,9 процентни пункта по-малко от предишната прогноза от ноември.

Финансовата институция очаква, че в страните от Централна Европа – Унгария,  Полша, Словакия, Словения, Хърватия и Чехия, както и в трите балтийски държави – Литва, Латвия и Естония БВП ще нарасне с 3,4 процента през 2022 г., докато прогнозата от ноември беше за 4,4 процента.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж