ЕК: Хърватия е готова за въвеждане на еврото от догодина

Предстои одобрение и от Европейския съвет

Подобни
Новини

Драгомира Станоева
Драгомира Станоеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Драгомира Станоев е редактор в NewsONE. Завършила e "Българска филология" в СУ "Св. Климент Охридски". Работила е в няколко онлайн издания като репортер и редактор. Завършила е успешно и журналистически стажове в радио и в една от националните телевизии.

Европейската комисия одобри въвеждането на еврото в Хърватия от догодина.

Междувременно от Европейската централна банка също подчертаха, че страната, която заедно с България се присъедини към обменно-валутния механизъм ERM II през юли 2020-та година, може да стане 20-тият член на еврозоната. Пред Загреб предстои одобрение и от Европейския съвет, за да замени хърватската куна с евро от януари догодина, предаде БНР.

В съобщението на Европейската централна банка се обръща внимание на степента на готовност за въвеждането на единната европейска валута на страните, които още са извън еврозоната. 

То е базирано на формалните критерии от Маастрихт, като за България се подчертава, че през последната година годишната инфлация е над референтната стойност от 4,9 на сто. Тя се формира всяка година на база на представянето на трите държави с най-добри показатели.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж