ЕК съгласува предварително предложението за въвеждане на ембарго на вноса на руски петрол в ЕС

Европейските държави могат да поискат бързо осигуряване на бюджетни средства за целите на енергийния преход, като например за саниране на сгради

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

Европейската комисия съгласува предварително предложението за въвеждане на ембарго на вноса на руски петрол в ЕС, заяви днес говорител на комисията. Той отбеляза, че комисията не е чакала постигането на предварително единодушие по предложението, за да остави пространство за преговори в Съвета на ЕС.

За организирането на преговорите по предложенията на комисията е отговорен Съветът на ЕС. Ако търсехме постигането на единодушие, преди да представим предложението, щяхме да изземем ролята на Съвета. В преговорите търсим решение заедно, добави говорителят и отбеляза, че засега няма напредък.

Въпреки че искаме предложенията ни да намерят бързо одобрение, не може да очакваме всеки път да бъдат подкрепени за часове, сякаш е въпрос на някаква формалност, заяви той.

По неговите думи ЕК е издала ясни препоръки за плащането при внос на руски газ. Винаги сме готови да дадем допълнителни разяснения на държавите от ЕС, посочи говорителят по повод изискването разплащанията да се осъществяват във валутата, залегнала в договорите с “Газпром”, а не в рубли.

Той отбеляза, че европейските държави могат да поискат бързо осигуряване на европейски бюджетни средства за целите на енергийния преход, като например за саниране на сгради. Говорителят потвърди, че за тази цел трябва да са одобрени плановете за икономическо възстановяване – изискване, на което все още не отговарят Унгария, Полша и Нидерландия.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж