Екатерина Захариева: 6 месеца е реалистичен срок, стига да има желание от страна на Скопие за Пътна карта

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Бившият външен министър и депутат от ПГ ГЕРБ-СДС  Екатерина Захариева заяви, че 6 месеца е реалистичен срок, стига да има желание от страна на Скопие да се постигне Пътна карта, по която е работило и предишното правителство, и която е на финалната права.

“Изненада ме това, че за плановете, не само по отношение на РС Македония, се разбира от чуждестранната преса, а не от България. Пожелавам на премиера Петков успех”, каза тя, коментирайки изказването на премиера Кирил Петков пред вестник “Файненшъл таймс”.

По отношение на искането на президента Румен Радев в конституцията на РС Македония българите да бъдат вписани като “държавотвортен народ” тя заяви, че “това няма да реши проблема”.

“Ако беше толкова просто, с едно вписване на българите като част от държавотворните народи в РС Македония, нямаше толкова години да имаме спорове и проблеми. Но организациите там искат това. Нека да започнат преговори. Но това не решава проблема”, коментира тя.

По думите й това е въпрос, който се дебатира от години в България между експертите, които не са на едно мнение.

“Говорила съм с хора, наблюдаващи този процес, които не са единодушни. Ние обаче постигнахме нещо много по-важно в Договора – ангажимент, който те не изпълняват – да престанат техните скрити или явни претенции да се признае македонско малцинство в България. Много по-важно е да престане дискриминацията спрямо хората с българско самосъзнание там”, подчерта бившият външен министър.

По отношение на инвестициите във военната сфера Захариева заяви в ефира на NOVA NEWS, че се съмнява третият мост на Дунав да бъде със смесено предназначение.

“Един от проблемите в НАТО и в целия ЕС е, че ако трябва да се реагира, дори и не бързо, има недостиг на инфраструктура, по която да се придвижва военна техника. Пожелавам им успех с румънците. В момента имаме два моста. Този трети мост е необходим”, категорична е тя.

Според нея е абсурдно НАТО да възприеме изграждането на този мост като разход за военна отбрана.

Захариева коментира и казуса с бившия финансов министър Владислав Горанов.  

“Случаят с Владислав Горанов е толкова медиен, защото става въпрос за бивш финансов министър. Разбрах за това, което става, от медиите. Той е дал ясно обяснение за колата. Със сигурност предстои изясняване на казуса. Убедена съм, че няма да се открие нищо нередно”, коментира тя опита на бившия финансов министър да премине границата с издирван автомобил.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж