Екстрадираха в САЩ адвоката на OneCoin

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Днес, 22.03.2023 г., в Прокуратурата на Република България се получи писмо от Департамента по правосъдие на САЩ, с което се изказва благодарност за ползотворното сътрудничество с българската прокуратура. Също така прокуратурата е информирана, че българската гражданка Ирина Дилкинска е пристигнала на територията на САЩ във връзка с процедура по изпълнение от ВКП и СГП на молба за екстрадирането й. 

На 24.03.2021 г. във ВКП е образувана преписка по повод молба за екстрадиция от съдебните власти на САЩ по отношение на българската гражданка Ирина Дилкинска, получена по дипломатически път. Към преписката е приложено копие на нота на Посолството на САЩ в София и придружаващи документи, съгласно чл. 8 до 10 от Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на САЩ (в сила от 21 май 2009 г.).

Приложени са резюме на фактите по делото, което се води в САЩ, процедурната история на производството, както и обвиненията срещу българската гражданка Ирина Дилкинска, която е издирвана с цел наказателно преследване за „конспирация за извършване на измама с електронни средства“ и за „конспирация с цел пране на пари“ – престъпления по Глава 18 от Кодекса на САЩ. Обвиненията, по които се иска екстрадицията, са въз основа на чл. 3, т. 8 и т. 9 от Договора за екстрадиция между правителството на Република България и правителството на САЩ. Към молбата е приложена и заповед за арест, издадена на 24.09.2020 г. от съдия в Окръжен съд на САЩ за Южния окръг на Ню Йорк.

На 08.06.2021 г. във ВКП, отдел „Международен“, постъпва писмо от МВР-ДМОС, с което се изпращат документи във връзка със задържането на И. Д., въз основа на издирването й с червен бюлетин от 31.05.2021 г. по искане на съдебните власти на САЩ. На 08.06.2021 г. българската гражданка е задържана за срок от 24 часа по реда на чл. 72, ал. 1, т. 6 от ЗМВР.

На основание изложената фактическа обстановка прокурор от ВКП издава постановление за задържане на Ирина Дилкинска за срок до 72 часа, като преписката е изпратена на градския прокурор на СГП за осъществяване на процедура по реда на чл. 14, ал. 4 т. 1- 4 от Закона за екстрадицията и Европейската заповед за арест /ЗЕЕЗА/.

На 10.06.2021 г. СГП внася в СГС искане за постановяване на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо Ирина Дилкинска На 11.06.2021 г. съдът постановява задържането на Ирина Дилкинска

На 15.06.2021 г. СГП внася в СГС искането на САЩ за екстрадиране на Ирина Дилкинска за разглеждане по същество.

На 01.12.2021 г. с решение на СГС допуска екстрадиция на Ирина Дилкинска във връзка с искане на САЩ за предаването й с цел наказателно преследване по дело на Окръжен съд на САЩ Южен окръг на Ню Йорк по внесен обвинителен акт, издаден на 24.09.2020 г., с обвинения за конспирация за извършване на измама с електронни средства и конспирация с цел пране на пари.

Обвиненията спрямо Ирина Дилкинска са за това, че в периода от 2014 г. до 2019 г. в Южен окръг на Ню Йорк и на други места, заедно с други лица, умишлено и съзнателно са се събрали и измислили план за измами за получаване на пари и имущество под фалшив и измамен претекст, като са изпращали по електронен път, радио и тв комуникации различен вид съобщения за продажба на криптовалута, известна като „УанКойн“, давали са неверни твърдения и са представяли неверни изявления, за да набират хора по целия свят, които да инвестират в „УанКойн“. Второто обвинение е за пране на пари, като са извършвани транзакции на имущество, за което лицата са знаели, че е предмет на незаконна дейност по повод измами, с цел да укрият имуществото, придобито от тази им дейност.

Прието е, че описаната деятелност на Ирина Дилкинска може да се квалифицира като престъпление по чл. 321, ал. 3 във връзка с ал. 2 от българския НК, участие в организирана престъпна група, създадена с цел извършване на измами и пране на пари, а също така и сдружение с цел изпиране на пари, придобити от престъпна дейност.

Решението на СГС е обжалвано от защитата на Ирина Дилкинска пред Софийски апелативен съд, който на 02.02.2023 г. е потвърдил решението на СГС за предаване на българската гражданка на съдебните власти на САЩ.

На основание на влезлия в сила съдебен акт българските и американските власти са договорили предаването на И. Д. на 20.03.2023 г.

В 02,50 часа на 20.03.2023 г. служители на Главна дирекция „Охрана“ при Министерство на правосъдието са предали Ирина Дилкинска на упълномощени служители на компетентните власти на САЩ. Предаването е осъществено на ГКПП „Аерогара София“.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж