Ернесто Отоне посети остров „Св. св. Кирик и Юлита”

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Във втория ден от визитата на помощник-генералния директор на ЮНЕСКО Ернесто Отоне и началникът на отдел „Европа” в Центъра за световно наследство Берта де Санкристобал в България те посетиха Созопол и остров „Св. св. Кирик и Юлита”. 

Г-н Отоне сподели, че се водят дългогодишни разговори за изграждането на Център на изкуствата, включително с предишни министри на културата. Идеята да се възстанови и съхрани исторически онова, което е открито тук, е добра, посочи той и определи това като възможност  не само за България, но и за човечеството.  

Ернесто Отоне и Берта де Санкристобал разгледаха острова заедно с кмета на Община Созопол Тихомир Янакиев, областния управител на Бургас проф. д.н. Мария Нейкова, председателя на Инициативния комитет за изграждане на център за изкуствата „Св. св. Кирик и Юлита” проф. Велислав Минеков, директора на Центъра за подводна археология (ЦПА) д-р Найден Прахов, главния архитект на Община Созопол Радост Георгиева и други представители от местната власт. 

Интересно е да видим на едно и също място не само археологически обекти, но и подводно културно наследство. Също така и сгради, които са уникални не само като архитектура и история, но и с локацията си, коментира Ернесто Отоне. 

„Сложността произтича от това, когато имаме град с неголямо население, при който се наблюдава пик на посещенията през летните месеци. Идеята е да се намери начин за непрекъснатост на тези посещения през цялата година, вместо те да са концентрирани в определени месеци”, каза още помощник-генералният директор на ЮНЕСКО. 

Г-н Отоне допълни, че за да се построи този обект, който е исторически, археологически и културен, трябва да се намери връзката не само с археологическите и подводните изследвания, но и с обществеността. 

„Целта на ЮНЕСКО е да подкрепи начина, по който да се намери възможност за това”, отбеляза той. 

След обиколката на острова делегацията се отправи на разходка из Стария град на Созопол. По-късно днес предстои и работна дискусия с домакините от българска страна, основен акцент на която ще е проектът за изграждане на Световен център на изкуствата на острова. 

В четвъртък гостите ще бъдат приети от министъра  на културата Найден Тодоров, след което започва  среща  в  Национална галерия – „Двореца” с представители на Министерството на културата, Министерството на външните работи, Българската академия на науките и на Регионалния център за нематериално културно наследство под егидата на ЮНЕСКО в Югоизточна Европа. Преди да отпътуват от България, г-н Ернесто Отоне и Берта де Санкристобал ще се срещнат и с министъра на външните работи Николай Милков.

Вчера помощник-генералният директор на ЮНЕСКО бе в Пловдив и сподели, че е впечатлен от града и от експозицията на културните пластове в него. 

Кметът Здравко Димитров и заместник-кметът по култура, археология и туризъм Пламен Панов посрещнаха в Пловдив делегацията от ЮНЕСКО. Гостите посетиха кв. „Капана”, Римския стадион, Източния сектор на Античния стадион на Филипопол, намираща се на Главната улица, археологията на Форум Север и Епископската базилика на Филипопол, която бе и крайната им цел. Голямата базилика, Малката базилика и мозайките в подлез Археологически са частите на серийния обект „Епископската базилика и късноантичните мозайки на Филипопол, Римска провинция Тракия”, който е вписан в Индикативния списък на ЮНЕСКО за значими културни и природни обекти още през 2018 година. Гид по време на обиколката в Епископската базилика бе доц.д-р Елена Кантарева – Дечева – и.д. директор на ОИ „Старинен Пловдив”, художник-реставратор, доцент по иконопис и технология и техника на живописта в специалност „Църковна живопис” в АМТИИ,  която от 2015 г. е проектант и ръководител на реставрацията на мозайките на Епископската базилика на Филипопол.

„Изключително съм впечатлен от това, което видях в Пловдив. Особено как са показани различните културни пластове. Посещавали сме и познавам София, но досега не сме имали удоволствието да видим обектите, които са в индикативния списък на страната. Дискутирахме с кмета Здравко Димитров колко е важно да поставиш консервацията на културното наследство в средата на нововъведенията за града. ЮНЕСКО подкрепя градове, които кипят от ново строителство, но в същото време пазят културното си наследство. Пловдив е брилянтен пример за това как гражданството е в центъра на този процес”, каза помощник-генералният директор на ЮНЕСКО  Ернесто Отоне, който е и бивш министър на културата на Чили. Той поясни, че няма рецепта колко години ще продължи преминаването от индикативния списък до обявяването на един обект за част от наследството на ЮНЕСКО, но подчерта, че освен че трябва да бъдат изпълнени всички изисквания, държавата е тази, която накрая трябва да презентира по подобаващ начин кандидатурата на груповия паметник на културата.

„Тази визита е много важна за Пловдив. Намираме се в етап, в който трябва да популяризираме имиджа на града. За първи път представител на ЮНЕСКО идва в Пловдив. Показахме му добрите примери и как като политика на местната власт поставяме културата и културното наследство в центъра. Тази година, с новия бюджет ще бъде възложено на ОИ „Старинен Пловдив” изготвянето на План за опазване и управление на Базиликите. След като планът бъде утвърден и след прилагането му, следва визита на ЮНЕСКО, която да констатира как се прилага плана и какви са ефектите. Независимо, че няма рецепта или задължителни срокове, ние имаме своя хоризонт и планирани стъпки в тази посока. Тази визита е знакова и е много важно държавата, дипломатите и всички институции да имат сериозна претенция, да работят и лобират Базиликите в Пловдив да станат част от световното културно наследство. И да не забравяме, че това е един уникален пример на публично-частно партньорство между държавата, общината и фондация „Америка за България”, благодарение на което имаме тези прекрасни обекти”, каза заместник-кметът Пламен Панов.

Делегацията от ЮНЕСКО в Пловдив бе придружена от доц. Борис Данаилов, началник на кабинета на министъра на културата, Елена Николова, юридически съветник, директори на дирекции в Министерството на културата и експерти; от Емануела Томова, главен секретар на Националната комисия на Република България за ЮНЕСКО, МВнР и Зорница Грекова, заместник-постоянен представител на България към ЮНЕСКО.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж