Европейския съюз доказа, че в този си вид повече не може да функционира

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

На 13 септември излезе съобщение, че Европейската комисия (ЕК) предлага да се въведе таван на цените от 180 евро/мегаватчас за електроенергия, произведена от източници, неизползващи природен газ, а именно вятърни, соларни, атомни централи, и такива на биомаса и на въглища.

Предлага се горницата на тази цена да се изземва от държавите и да бъде използвана за компенсиране на потребителите. При трансгранична търговия тази разлика да се дели между страната износител и страната вносител. Подобна мярка би била сериозен удар по производителите в България, тъй като ние сме нетен износител на електроенергия и това ще изземе сериозни доходи за държавата и местните производители.

Проблемът с високите цени на електроенергията в Европа не е следствие на военните действия в Украйна. Цените на природния газ започнаха да растат още през есента на миналата година и това е пряк резултат от недалновидната и неразумна политика на ЕК, изразена в наложения със сила на страните-членки „Трети енергопакет“. Подобно повишаване на цените беше лесно предвидимо, защото новите регулации, наложени от ЕК, изискваха отказ от дългосрочни договори, т.е. от предвидимост; отказ от привързване цените на газа към тези на петрола и индексиране на 9 месеца, и преминаване към обвръзка със спотовите цени на европейските борси и актуализиране на 3 месеца. С подобни мерки, типични за пазарния фундаментализъм, ЕК сама заложи днешната енергийна криза.

С новото решение ЕК отива от едната в другата крайност – от пазарен фундаментализъм, тя минава към пряк тоталитарен контрол върху пазара на енергия, като нарушава не само пазарните принципи, но и суверенитета на отделните държави. Тя иска да конфискува част от приходите и да ги преразпределя по свое усмотрение.

Този неизбран от никого орган си присвоява тоталитарни функции, които не са му дадени от никакви договори и закони. Подобни мерки нарушават всички европейски ценности и принципи, рушат основите на Европейския съюз.

Историята многократно е доказала, че подобни мерки няма да доведат до решаване на проблемите, а ще задълбочат още повече кризата и ще доведат до дефицит. Ще разрушат съществуващи връзки и пазари. Разбира се, еврочиновниците ще се опитат да прехвърлят вината на военните действия в Украйна, които същите чиновници подкрепят.

С тези отчаяни и панически действия ЕК доказва тезата на „Възраждане“, че в тази конструкция ЕС не може да продължава да функционира. Кастата на еврочиновниците в Брюксел се бори да запази властта, привилегиите и огромните си възнаграждения, а не интересите на гражданите на страните-членки на ЕС. ЕК доказва, че е неспособна на ръководи ЕС със своите панически и непредсказуеми действия.

ЕС има нужда от фундаментално реформиране и „Възраждане“ ще вземе активно участие в този процес.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж