Европейският съюз е разработил решение как да внася руски газ (ВИДЕО)

Спазва се и изискването на руската страна да се плаща в рубли за синьото гориво

Подобни
Новини

Тоня Стоянович
Тоня Стояновичhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Тоня Стоянович работи като журналист повече от 20 години. Първите си стъпки в бранша прави под ръководството на Томислав Русев, като спортен репортер. Споделя, че никога няма да забрави първия си урок, а именно правилото ,че няма лош отговор ,а лошо зададен въпрос. В последната година от следването си в Национална спортна академия „Васил Левски“ записва втора специалност спортна журналистика. Почти 10 години отразява състезания от моторните спортове, волейбол, борба и др. Завършва магистратура “Електронни медии“ в Софийския университет „Св. Климент Охридски“. От 2013 година работи като репортер,редактор и водещ в политическите новини в телевизия. В живота и в работата си винаги си напомня думите на италиански поет Данте Алигиери, че „Най-горещите места в ада са предназначени за онези, които по време на големи морални изпитания са пазили неутралитет.“

Разработено е решение, с което страните в Европейския съюз ще могат да получават природен газ от Русия, но без да бъдат нарушавани наложените санкции. Дори ще спази изискването на руската страна  да се плаща в рубли за синьото гориво. На закрито заседание в петък Европейската комисия е информирала страните-членки на ЕС, за разработването на план според, който  компаниите могат да откриват сметки в „Газпромбанк“, като същевременно трябва да извършват плащания в долари или евро и да декларират, че с това те считат задълженията си по договора за изпълнени. Ако тези условия са изпълнени, регулаторът няма да разглежда действията на компаниите като нарушение на санкциите.

Докато Германия, Унгария, Франция и Италия са подкрепили предложения план, Полша все още е имала въпроси относно правната страна на новото решение, като  нейните представители са предложили да се проведе среща на ниво посланици на ЕС. Други  страни също са били недоволни, че новите насоки не показват ясно дали европейските компании могат да откриват сметки в рубли в Газпромбанк. Този аспект е един от ключовите, тъй като създаването на сметка в рубли преди се е считало за нарушение на санкциите.

Статистиката сочи, че около 20 европейски компании вече са открили сметки в Газпромбанк, за да плащат за доставките на руски газ, а други 14 са поискали списък с документи, необходими за откриване на такива сметки. Припомням, че  на 31 март руският президент Владимир Путин подписа указ, според който „неприятелските“ страни да  заплащат за доставките на руски газ в рубли. Тогава Европейската комисия обяви, че подобни действия са в нарушение на съществуващите споразумения.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж