“Феята от захарницата” – най – новият спектакъл на Театър София

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Щастие, радостни усмивки, грейнали детски очи в салона. А след това и нестихващи аплодисменти и над 20 минути снимки, автографи, прегръдки, обич на сцената – засвидетелствани от малчуганите, дошли да видят сценичната версия на Театър София по едноименната книга, към своята любима фея Ванилия (в главната роля е Йоанна – Изабелла Върбанова), Филип (Мартин Петков) и към писателката Катя Антонова.

Най-новата продукция на Театър София бе представена на 18 и 19 февруари на сцената на „Сълза и смях“ от 11: 00 часа. Всички билети за февруари и март са разпродадени. Ще има извънредни дати и национално турне.

Йоанна-Изабелла Върбанова (в ролята на феята Ванилия), режисьорката Елза Лалева и Мартин Петков (в ролята на Филип)

Публиката аплодираше възторжено финалната песен, написана специално за театралното събитие от композиторката Мира Искърова. На сцената се поклониха актьорите: Йоанна-Изабелла Върбанова (феята Ванилия) , Мартин Петков (Филип), Николай Върбанов, Мила Банчева, Юлиян Малинов, Eлеонора Иванова и Николай Димитров.

Директорът на Театър София Ириней Константинов обяви, че поредицата за деца „Феята от захарницата“ на Катя Антонова е великолепна и се очаква поредица от представления по всичките й книги. И добави: „Благодаря на целия екип на Театър София, направил това прекрасно и вълнуващо приказно представление. И на ръководството на „Сълза и смях“, че предоставя салона си за гостуването на Театър София!“.

Писателката Катя Антонова поднесе също свое приветствие от сцената: „Толкова много се вълнувам за това представление, колкото и за премиерата на моята книга. Благодаря на Ириней, на режисьорката Елза Лалева, която се справи прекрасно! И на прекрасните актьори, които изиграха феята Ванилия и Филип (Йоанна-Изабелла Върбанова и Мартин Петков – бел. ред.)! Защото те успяха да ни заразят с детското си присъствие и очарование, което е невероятен талант и умение. Благодаря на всички актьори на сцената! Беше невероятно и прекрасно. Благодаря много!“.

А какво се случи след това на сцената ли? Децата от салона се качиха на подиума, за да видят отблизо любимата си фея Ванилия, вълшебният й камък, за да се снимат с нея, да й благодарят, да я попитат какви вълшебства още може да прави и да си вземат автограф от актрисата Йоанна- Изабелла. Вълнуващото и спонтанно общуване продължи повече от 20 минути след края на спектакъла. В другия край на сцената пък Катя Антонова – авторката на „Феята от захарницата“, също се снимаше с малчуганите и раздаваше автографи. А към Ванилия се присъедини и Филип (актьорът Мартин Петков), заедно с режисьорката Елза Лалева.

„Върнахме си енергията, която вложихме в създаването на това представление десетократно. Детската чиста любов и признание са невероятна награда, която ни зарежда с пречистваща сила. Няма по-голямо щастие от това да видиш щастливите детски очи, усмивките на децата, топлите прегръдки и благодарността им!“, спонтанно споделиха актьорите Йоанна – Изабелла Върбанова и Мартин Петков.

Йоанна-Изабелла Върбанова и Мартин Петков

„Деца, обичам Ви! Получи се! Много съм доволна! Това са малки завършени професионалисти, а как води куклата (Йоанна-Изабелла – бел. Ред.) …, но нека не издавам повече“, бе лаконичният отговор на режисьорката Елза Лалева.

Ето реакцията и коментара на писателката Катя Антонова, минути след края на премиерата на „Феята от захарницата“: „Усещането е за абсолютно вълшебство. Да видиш как оживяват написаните от мен герои в книгата и как се вливат в живи хора на сцената е невероятна магия. Актьорите се справиха страхотно. Толкова е добре направено представлението, че то ще се хареса не само на феновете на книгите, и на Ванилия, но и на всеки, който реши да го изгледа. Реакцията на децата бе стъписващо искрена, възторжена, радостна. Те припознаха обичаните от тях герои, които познават от страниците на книгата. Чувах техния смях, съпричастността им към ситуациите от сюжета, които се случваха на сцената, подсказваха кой къде се крие, изразяваха пълната си симпатия и съпричастност. Надявам се, че Театър София ще направи още спектакли, посветени на Ванилия! Бих се радвала да видя още следващи представления, посветени на останалите книги от поредицата“.

“Превръщането на една популярна детска книга в театрално представление, за мен, беше голямо приключение. С всичките му трепети от възторг, боязън, омая, разочарования, нови очарования, открития, уроци, полети и паданици … Исках да се оттласна от книгата за Феята Ванилия и същевременно да съм вярна на авторката и духа ѝ. Искаше ми се да се получи спектакъл за приключението порастване. За Филип и Ванилия и техния леко критичен поглед към света на възрастните. За копнежа по приятелство, яснота, справедливост… за крилата от вдъхновение, които са ти нужни. За вдъхновението, което феите даряват. За траекторията на духа, която всеки може да си очертае, стига да си е намерил ФЕЯ“, допълва режисьорката Елза Лалева.

 „Благодарим Ви! Очакваме Ви отново!“, бе репликата, който звучеше най-често при сбогуването на Ванилия и Филип с малчуганите от публиката.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж