Филмът на БНТ „Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ ще бъде представен на 24 май в Националния музей в Кайро

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

По случай Деня на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност, 24 май, в новооткрития Национален музей на цивилизацията в Кайро – по инициатива на Българското посолство в Египет в лицето на Негово превъзходителство посланик Деян Катрачев и по покана на директора на музея д-р Ахмед Гонейм – Българско египтологическо общество ще представи научнопопулярния филм „Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“, продуциран от Българската национална телевизия.

Автори на проекта са доц. д-р Теодор Леков – египтолог, преподавател в Нов български университет и директор на Българската археологическа мисия в Египет и Деница Такева – египтолог и председател на Българско египтологическо общество. Режисьор на филма, създаден по идея на Генералния директор на БНТ Емил Кошлуков, е Станислав Терзиев – Стенли. Великолепните кадри са заснети от операторите Кристиан Спасов и Владислав Петров, а режисьор по монтажа е Ара Хугасян.

Филмът на БНТ „Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ е сред малкото документални и научнопопулярни филми, правени в България, посветени на Древен Египет. Това е една от причините той да предизвика голям интерес у българската публика. 

Филмът ще бъде представен пред египетска публика именно на 24 май, с което освен отбелязването на нашия светъл празник ще бъде подчертано и положителното двустранно сътрудничество между България и Египет, плод на което е и този телевизионен проект. 

Наскоро филмът завоюва престижната Първа награда на Международния фестивал за туристически филми в Анталия, Турция сред повече от 300 продукции от 39 страни. Надеждата ни е, че той ще бъде оценен положително и от критичната египетска публика.“, коментира доц. д-р Теодор Леков.

На  събитието в Кайро на 24 май се очаква да присъстват стотици египетски и чуждестранни гости, както и българската общност. Доц. д-р Теодор Леков ще представи филма „Царят и Слънцето. Пътешествие в историята на Древен Египет“ с кратка лекция.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж