Филмът за Боян Петров спечели голямата награда на Krakow Mountain Festival (ВИДЕО)

"Отново съм тук" заслужи признание сред над 40 филма на спортна и културна тематика по време на фестивала в полския град Краков

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Филмът за последната експедиция на големия български алпинист Боян Петров спечели голямата награда на 19-ото издание на Krakow Mountain Festival, съобщава varhove.com, позовавайки се на информация от екипа на продукцията.

“Отново съм тук” влезе в надпревара с над 40 заглавия от сферата на спортната и културна документалистика. Фестивалът в Краков е сред най-големите в Европа и събира 1 500 зрители на ден.

„Боян имаше много приятели сред нас. Свършили сте чудесна работа“, е споделил президентът на журито Даруис Залуски.

“Отново съм тук” ще пътува и за далечен Китай, където ще открие фестивала Outdocs на 10 декември.

„Изключително сме щастливи от тези новини. Боян продължава да докосва хората и това го виждаме и в кинозалите. Филмът може да бъде видян в цялата страна“, казва Поли Генчева – сценарист, продуцент и режисьор на продукцията.

Филмът проследява опита на Боян Петров да изкачи Шиша Пангма, върхът, който се оказва и последен в кариерата му. Оператор е Красимир Андонов, музиката е на Георги Стрезов.

Премиерата на филма беше на 29 ноември като част от програмата на фестивала „Киномания“ в София. Специално за събитието от Швейцария пристигна и дъщерята на Боян Петров, която също участва в „Отново съм тук“.

„Този филм е много специален за мен. Той дава възможност повече хора да се докоснат до това, което беше баща ми“, каза тогава Тея.

Продукцията е селектирана на няколко международни фестивала в Италия, Германия, Испания, Чехия, Румъния и Дания, като спечели и престижната „City of Bolzano“ Golden Gentian Prize за най-добър изследователски и приключенски филм от 69-ото издание на филмовия фестивал в Тренто, Италия.

Преди повече от месец стана ясно, че улица в столичния квартал “Манастирски ливади” ще носи името на Боян Петров. Идеята беше дошла от местни жители и впоследствие подкрепена с гласуване от Столичния общински съвет.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж