Финансовите министри от Г-7 обсъждат подкрепата за Украйна и поскъпването на храните

За да може икономиката на страната да функционира, Киев оценява нуждите си на 5 милиарда долара на месец

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

Подкрепата за финансите на Украйна и противодействието срещу поскъпването на храните в помощ на най-уязвимите страни са сред основните теми на двудневната среща на министрите на финансите и централните банкери от Г-7 в Германия днес и утре, посветена на икономическите последици от войната, която започна Русия, предаде Франс прес.

Най-спешният въпрос, който трябва да решат финансовите представители на седемте най-развити промишлени страни (САЩ, Япония, Канада, Франция, Италия, Великобритания и Германия), ще бъде осигуряването на украинския бюджет за настоящото тримесечие.

За да може икономиката на страната да функционира, Киев оценява нуждите си на 5 милиарда долара на месец.

От колосалната помощ от 40 милиарда долара, одобрена миналата седмица от американския президент Джо Байдън, около 7,5 милиарда долара се очаква да се влеят в краткосрочен план в украинския бюджет, според министерски източници от Г-7.

“Ще поискам от колегите ми да се присъединят към нас и да увеличат финансовата си подкрепа за Украйна. Украйна се нуждае от нашата помощ, и то сега”, подчерта министърката на финансите Джанет Йелън при пристигането си в Кьонигсвинтер – потънало в зеленина предградие на Бон, където ще се състои срещата.

Вчера Европейската комисия от своя страна предложи нова макрофинансова помощ за Украйна за тази година на стойност до 9 милиарда евро.

Съотношението между заеми и преки помощи в новия помощен пакет ще бъде обсъдено от представителите на Г-7.

Целта е да се гарантира платежоспособността на Украйна за идните дни и седмици, изтъкна преди началото на основните заседания германският министър на финансите Кристиан Линднер, чиято страна е председател на Г-7 тази година.

Докато войната продължава да опустошава голяма част от територията на страната, вече започва да се обсъжда помощ и за възстановяването на Украйна, допълва БТА.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж