Фолкер Шльондорф открива 27-ото издание на София Филм Фест

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Гьоте-институт България и София Филм Фест представят кратка филмова ретроспектива на режисьора, който гостува у нас в средата на месец март. 

Ретроспектива на Фолкер Шльондорф

27. Международен София Филм Фестивал

13., 14., 15.03.2023, 19:00 ч. 

Гьоте-институт България

ул. „Будапеща“ 1, София

16.03.2023, 19:00 ч.

НДК, Зала 1

бул. „България“ 1, София

17.03.2023, 20:00 ч.

Дом на киното,

ул. „Екзарх Йосиф“ 37, София

Германският режисьор Фолкер Шльондорф открива тазгодишното издание на Международен София Филм Фестивал с новия си филм „Повелителят на горите“ на 16-и март 2023 г. По този повод Гьоте-институт България и София Филм Фест представят кратка ретроспектива на част от творчеството му на три локации. 

В пет поредни вечери ще могат да бъдат видени пет филма на Шльондорф, който ще бъде специален гост на фестивала. Първите три филма ще бъдат прожектирани в Гьоте-институт с вход свободен. На 16-и март в Зала 1 на НДК най-новият филм на режисьора „Повелителят на горите“ ще открие на 27-ото издание на СФФ, а на следващата вечер в Дома на киното предстои прожекция на режисьорската версия на най-известния му филм -„Тенекиеният барабан“.

ПРОГРАМА:

13.03., 19:00 ч., Гьоте-институт | „МЛАДИЯТ ТЬОРЛЕС“ (1966)

14.03., 19:00 ч., Гьоте-институт | „СЛУЧАЙНО И ПРЕДНАМЕРЕНО УБИЙСТВО“ (1967)

15.03., 19:00 ч., Гьоте-институт | „ТИШИНА СЛЕД ИЗСТРЕЛА“ (2000)

16.03., 19:00 ч., НДК, Зала 1 | „ПОВЕЛИТЕЛЯТ НА ГОРИТЕ“ (2021)

© The Forest Maker (2021)

17.03., 20:00 ч., Дом на киното | „ТЕНЕКИЕНИЯТ БАРАБАН“ (1979), режисьорска версия

Всички прожекции на територията на института са с вход свободен.

ПОВЕЧЕ ЗА РЕЖИСЬОРА:

Фолкер Шльондорф е роден през 1939 г. във Висбаден, Германия. След като завършва елитната парижка гимназия „Анри IV“, започва да учи икономика и политически науки в Сорбоната. По същото време се проявява и интересът му към френското кино на Новата вълна, като впоследствие става асистент-режисьор на някои от големите имена – Луи Мал, Жан-Пиер Мелвил и Ален Рене – и така и не завършва кино образованието си.

Името на Шльондорф се нарежда сред най-важните немски режисьори от следвоенния период, заедно с Райнер Вернер Фасбиндер, Вернер Херцог и Вим Вендерс. Киното му е преди всичко свързано с немската литература на 20 век – някои от най-известните му филми са адаптации на романи: „Младият Тьорлес“ по Роберт Музил, „Загубената чест на Катарина Блум“ по Хайнрих Бьол, „Пощадата“ по Маргьорит Юрсенар и „Хомо Фабер“ по Макс Фриш. Печели едновременно Оскар за най-добър филм и Златна палма в Кан за филма си „Тенекиеният барабан“ – екранизация по едноименния роман на Гюнтер Грас.

Почитател на бегаческите маратони.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж