Франция избира нов парламент

Над 48 милиона французи трябва да обновят изцяло долната камара

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Франция гласува днес на първи тур от парламентарните избори, които предстои да решат дали президентът Еманюел Макрон ще запази абсолютното си мнозинство в Националното събрание. Това съобщи Франс прес.

От това ще зависи съдбата на проектите за дълбоки реформи, по-специално на пенсионната система, които преизбраният през април държавен глава замисля да осъществи през втория си мандат. Над 48 милиона французи трябва да обновят изцяло долната камара на парламента, гласувайки за 577 бъдещи депутати днес и на втори тур на 19 юни, предаде БТА.

Жителите на редица френски отвъдморски територии като Гваделупа и Мартиника застанаха пред урните още вчера; резултатите оттам се очакват довечера, заедно с тези от метрополна Франция. Във Френска Полинезия и 11-те избирателни окръга извън Франция първият тур вече се състоя на 4 и 5 юни. Забележителното там беше, че от надпреварата отпадна бившият премиер социалист Манюел Валс, съюзен с Макрон.

Според последните социологически данни от петък обединението “Заедно!” на президента Макрон и съюзниците му центристи се очаква да постигне равен резултат с този на алианса от леви партии Нов екологичен и социален народен съюз (НЕСНС) начело с Жан-Люк Меланшон. Крайнодясната партия Национален сбор на Марин Льо Пен изглежда ще е на трета позиция, далеч преди традиционната десница, която може да изгуби своя статут на най-голяма опозиционна група в парламента.

ИзточникФранс прес
- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж