Франс Тимерманс в София: Зеленият преход е необходим заради климатичните промени, цените на тока скачат от високото търсене

Заместник-председателят на Европейската комисия бе посрещнат с протести преди срещата си с премиера Стефан Янев

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Заместник-председателят на Европейската комисия и основен фактор в прилагането на решенията от “Зеления пакт” Франс Тимерманс е в София за среща със служебния премиер Стефан Янев. Очаква се двамата да обсъдят плана за възстановяване, който бе приет от българското правителство на вчерашното му заседание.


https://xn--b1amte3c.xn--90ae/kabinetat-prie-plana-za-vazstanovyavane-i-ustojchivost/

Българският служебен премиер взе участие със свои министри на конференцията “Зеленият преход – решения и предизвикателства за България”, на която присъства и Тимерманс. В нея той коментира нуждата от прилагането на взетите решения от “Зелената сделка” като фундамент за справяне с климатичните промени.

„Идвам в България вече от 30 г. и наблюдавам голяма трансформация. Нека да обясня защо приехме тази зелена сделка – за да се научим да живеем в рамките на ограниченията, които ни оставя планетата, трябва да се замислим върху климатичните промени. Живеем в климатична криза – пожари, торнадо и т.н. Това е само благодарение на повишаване на температурата с 1 градус. Ами, ако се вдигне до 3-4 градуса, представете си, какво ще се случи”, каза Тимерманс.

Според него инвестициите в зелени инициативи ще дадат добри възможности за интегриране на концепцията за добиване на енергия чрез т.нар. “възобновяеми източници на енергия”.

“Необходимо е да направим един преход, в който въглищата да бъдат първоначално заменени от газ и ядрената енергетика да играе важна роля”, каза още той.

Тимерманс обясни, че повишаването на цените на електроенергия е в резултат от повишаването на енергийните нужди през последните 25 години, като изтъкна и ролята на глобалната пандемия в новото ценообразуване.

“Комисията обсъжда с българските власти Плана за възстановяване и устойчивост, който вече е завършен от българското правителство. Сега единствената държава, която няма такъв план е Нидерландия. През идните месеци българският план ще бъде анализиран внимателно”, обеща Тимерманс.

Стефан Янев от своя страна изтъкна, че страната ни е най-въглеродноинтензивната държава-членка на общността.

“Страната ни обаче е и от тези, които са най-засегнати от прехода към климатична неутралност поради зависимостта си от изкопаеми горива, въглеродноинтензивни процеси в сектора на енергетиката и особено на националната икономика”, обясни той.

Янев допълни, че изготвянето на разумен план за възстановяване ще бъде определящ за съхраняването на икономическата конкурентоспособност на страната.

“Основните промени в него обхващат приоритизирането на декарбонизацията на икономиката, засилена подкрепа за бизнеса при въвеждане на финансови инструменти и частично заместване на предвидената по-рано безвъзмездна финансова подкрепа. Инвестиционен фокус в социалната сфера – образованието, здравеопазване и социална подкрепа. Заложените средства в Плана са на стойност около 13 млрд. лв., като в него се съдържат 59 инвестиционни проекта и 46 реформи”, обясни служебният премиер.

По-рано през деня Франс Тимерманс бе посрещнат от протестиращи синдикалисти, които искаха отговор от него как ще се осъществи “справедлив” енергиен преход, който да не остави десетки хиляди хора без работа и милиони други без електричество.

Протестиращи посрещат Франс Тимерманс в София (СНИМКИ) - България -  DarikNews.bg
снимка: Ваня Григорова от КТ “Подкрепа”

“Те твърдят, че ние отказваме да водим разговори за това как да проведем справедлив зелен преход. Сега използваме възможността да го срещнем лице в лице, за да каже как точно да стане това”, обясни Ваня Григорова от КТ “Подкрепа”.

Григорова допълни, че идването на Тимерманс съвпада с момент, когато в голяма част от столицата няма електричество.

“Интересно е дали това се случва и в други големи градове на страната, защото това, което знаем е, че някои големи фирми са помолени да започнат планови ремонти, за да се облекчи напрежението”, допълни тя.

Протестиращите посрещнаха Тимерманс със запалени свещи, които по думите им напомнят за голямата заплаха, която “Зеленият пакт” разкрива пред българската икономика и енергетика.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж