Функциите за поверителност на Apple струваха 10 милиарда долара на социалните мрежи само за 6 месеца

Марк Зукърбърг твърди, че загубите на Фейсбук надвишават 13%

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Компаниите, които стоят зад някои от най-известните социални мрежи в света са загубили около 10 милиарда долара само за няколко месеца. Според доклада на компанията за рекламни технологии Lotame, цитиран от Financial times, причина за големите загуби е отказът на потребителите от проследяване на техните активности в други приложения и уебсайтове.

Т.нар. „Рамка за прозрачност“ (ATT) на Apple, дава възможност на потребителите да изберат дали да позволят анализ на поведението им в мрежата, когато не са в конкретна социална платформа. Тези анализи са изключително ценни за компаниите, които изследват потребителското поведение онлайн. Масовият отказ обаче е ударил директно в печалбите на Youtube, Twitter, Snap и Мета (Facebook). Според доклада, третото и четвъртото тримесечие на 2021 са коствали на четирите компании 12% от планираните им приходи или приблизително 9.85 милиарда долара.

Най-пострадали от решението на потребителите са Мета и Snapchat. Анализатори твърдят, че загубите на Мета са заради големия мащаб на дейност, а на Snapchat, защото през последните години има силен фокус на дейността си към смартфоните.

През миналата седмица, Марк Зукърбърг заяви публично, че политиката за поверителност на Apple е довела до значителни загуби за компанията му. Мета е загубила 13.1%, заради АТТ, докато Twitter – два пъти по-малко. От Twitter обясниха по-ниските нива на дефицити с алгоритъма, чрез който се изследват потребителските навици на хората в тяхната социална мрежа.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж