Г-7 предупреди Москва за тежки последствия, ако Украйна бъде нападната

Русия продължава да отрича, че се подготвя за военен конфликт с Киев

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Групата Г-7, която събира на едно място едни от най-влиятелните държави с демократично управление в света, заплаши, че Русия ще понесе тежки последици, ако нападне Украйна. Това се казва в проекта на задължителното комюнике след срещата на външните им министри в Ливърпул.

Първите дипломати на Великобритания, Франция, Германия, Италия, Япония, Канада и САЩ се обявиха категорично против масираното струпване на руски военни части в близост до границата с Украйна и призоваха Кремъл да започне процес по деескалация на напрежението.

Засега Москва изпраща сигнали, че не желае да инфилтрира украинските територии с военна сила и да разпали военен конфликт между двете страни. Президентът Владимир Путин потвърди намерението си и пред американския държавен глава Джо Байдън във видеоконферентен разговор преди броени дни.

Киев обаче изразява притеснение, че федерацията ще разполага с военен потенциал да нахлуе на негова територия още в началото на 2022 г. Украинските специални служби неколкократно обявиха, че Русия се готви за интервенция и дори предоставиха планове за възможни сценарии как тя ще се осъществи.

Напрежението между двете страни се повиши, след като Русия анексира полуостров Крим през 2014 г., който беше част от територията на Украйна. Впоследствие проруски сепаратисти отцепиха големи и икономически важни за Киев територии в източната част на страната, които нарекоха Донецка и Луганска република. Украйна продължава да твърди, че това са нейни изконни територии, отнети неправомерно и в разрез с международното право.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж