Гълъб Донев: Идеята за национална детска болница е с история от над 40 г., служебният кабинет осигури терен за изграждането й за три месеца

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

„Преди три месеца служебното правителство със свое решение определи терена за строеж на бъдещата национална детска болница и я обяви за обект с национално значение“, припомни министър-председателят Гълъб Донев, който на място се запозна с напредъка по проекта за новото лечебно заведение. Болницата ще бъде изградена върху терен от около 40 декара в столичния кв. „Горна баня“, в непосредствена близост до болницата по ортопедия „Проф. Бойчо Бойчев“. Заедно с премиера бяха министърът на здравеопазването Асен Меджидиев и министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков. 

„Децата, които са родени при първата копка на националната детска болница, вече са пораснали и имат деца. Техните деца в скоро време ще имат своите деца, а национална детска болница в България все още няма“, посочи Гълъб Донев. По думите му до избора на терен се стига в резултат на конструктивното взаимодействие между Министерството на здравеопазването, Министерството на регионалното развитие и благоустройството и на Столичната община. Много правителства преди това се спъваха още в първата крачка, защото не успяха да изберат най-подходящото място за строителство, акцентира премиерът.

„Амбицията ни е до края на тази година да сме готови с цялата документация, необходима за изграждането на национална детска болница, а в началото на следващата година да започне строежът на сградата“, отбеляза министърът на здравеопазването Асен Меджидиев. Министърът на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков изрази очакване строежът да продължи около две години и половина и посочи, че вече е издал заповед за допускане на изменение на Подробния устройствен план на района, има подписано задание, съгласувано с другите ведомства. В рамките на следващия  месец ще бъдат премахнати старите сгради, които са в терена. След това със заповед от МРРБ ще се одобри изменения Подробен устройствен план, за да може той да влезе в сила и да се пристъпи към издаване на виза за проектиране и проучване и конкретика по изработване на цялостния проект.

В хода на изграждането на детската болница България ще може да разчита на безвъзмездната експертна помощ по оценката на строителството от страна на Европейската инвестиционна банка и от израелски специалисти.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж