Галерия “Средец” отбелязва 120 години от рождението на Златю Бояджиев с изложбата “Мелнишки цикъл”

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

По случай 120 години от рождението на Златю Бояджиев (1903-1976) Регионален исторически музей – Благоевград гостува в галерия „Средец“ на Министерството на културата с изложбата „Мелнишки цикъл“. 

Тя ще бъде официално открита на 16 май, вторник, от 17 часа и ще е отворена за посещение до 7 юни.

Колекцията от картини на Златю Бояджиев е собственост на Регионалния исторически музей в Благоевград.

Златю Бояджиев (1903 – 1976 г.) е признат за един от големите живописци и един от най-добрите български художници на XX в. Той твори в областта на фигуралната композиция, портрета и пейзажа, а творчеството му се дели на два основни периода.

Първият продължава до 1951 г., когато художникът получава инсулт, вследствие на който дясната половина на тялото му остава парализирана. Това, обаче, не го спира да рисува с лявата ръка, което му помага да изяви други страни на своята чувствителност.

Портретите от втория период са още по-детайлни и дори гротескни. За това му помага познаването на народния бит и душевност на българина и разнообразието на художествените решения.

Представените в изложбата картини от „Мелнишки цикъл“ са създадени през 70-те години на XX в. и представляват само част от невероятните платна на Златю Бояджиев. И тук интересът му към селския бит се запазва. По покана на тогавашната общинска управа на Благоевград отива да работи в Благоевград, Мелник и селищата от региона. Самите хора, красотата и топлината на Пиринския край го пленяват и с творчески хъс художникът създава невероятните си интерпретации: „Благоевград“, „Мелник”, „Кърланово”, „Пастирки”, „Овчари” и др.

Във всяка картина от колекцията прозира синият нюанс, затова често ги определят като творби от „синия период“. Всички те обаче носят един и същи духовен заряд, който идва от селото и от земята; има усещане за топлото слънце и ярките цветове на юга.

Значителна част от „Мелнишкия цикъл“ е закупена от Община Благоевград и през 1977 година е предоставена на РИМ – Благоевград. Творби на Златю Бояджиев са притежание на Националната галерия, Софийска градска художествена галерия, Градските художествени галерии в Пловдив, Бургас, Варна, Русе, Плевен, Сливен, Видин, Смолян и други, както и на частни колекционери у нас и в чужбина.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж