Галериятa представи изложба на дипломанти от Националната художествена академия

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Художествена галерия „Христо Цокев” започна годината с гостуващата изложба на студенти от Националната художествена академия, която беше открита на  6 януари 2023 г. В изложбата са представени работи на дипломанти в степен „бакалавър” от специалностите „Резба”, „Керамика”, „Метал”, „Текстил – изкуство и дизайн”, „Дизайн на порцелан и стъкло” от Факултета по Приложни изкуства в НХА.

Събитието откри доц. Роберт Цанев – заместник-ректор на НХА и ръководител на проекта. По думите му представените специалности са едни от основополагащите от създаването на Академията. За тяхното популяризиране в учебното заведение е създаден „Център за опазване и развитие на традиционните за България приложни изкуства”, който е организатор на изложбата.

В подготвянето на изложбата в габровската галерия заедно с доц. Роберт Цанев работиха преподавателите  Красен Троански, Росен Тошев, Адела Горанова, Светли Евгениев, Емил Бачийски и студенти от НХА. Това е първото ѝ представяне пред публика в България. Преди това студентската експозиция е гостувала в Цариброд, Сърбия през ноември 2022 г. Идеята на нейните създатели е тя да бъде видяна от повече хора в страната. Използвани са различни техники, смели колоритни решения, а наред с тях младите автори показват новаторски търсения в областта на съвременното изкуство.

През последните години галерията активно работи да бъде медиатор между образованието и музейното съдържание. Подобни партньорства са осъществявани с Великотърновския университет „Св. св. Кирил и Методий” и Софийския университет „Св. Климент Охридски”. През 2015 г. габровската галерия представя изложбата „Проект 42”, в която участват студенти от специалност „Скулптура”, проф. Ангел Станев и проф. Станислав Памукчиев.

На събитието присъстваха ученици и учители от Националната гимназия за приложни изкуства „Тревненска школа” и Националното училище за приложни изкуства „Професор Венко Колев” – Троян. Те разговаряха и обмениха идеи с преподавателите и студентите от НХА.

Изложбата може да бъде видяна до 3 февруари 2023 г. в ХГ „Христо Цокев” в Габрово.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж