Потоците на природен газ на руския производител “Газпром” към Гърция ще бъдат спрени от 21 до 27 юни. Причината е планирана годишна профилактика на газопровода “Турски поток”, съобщи компанията за доставка на природен газ на Гърция DEPA, цитирана от “Катимерини”, предаде БГНЕС.

Не се очаква прекъсването да засегне сигурността на доставките за страната, тъй като тя продължава да се снабдява с втечнен природен газ (LNG), а също и чрез другите договори за доставка на газ по тръбопроводи, така че страната разполага с достатъчни резерви, допълват от DEPA. Припомняме, че в събота “Газпром” вече обяви, че ще извърши профилактика на газопровода “Турски поток” за периода 21-28 юни.

Междувременно германският министър на икономиката Роберт Хабек планира допълнителни мерки, за да намали консумацията на газ и да поднови запасите предвид по-малките доставки на газ от Русия, съобщи вчера ДПА, като се позовава на планове, до които е получила достъп.

Използването на газ за производство на електроенергия и в индустрията трябва да бъде намалено, а запълването на складовете трябва да стане приоритет преди идването на зимата. Правителството в Берлин предоставя милиарди за финансиране на мерките според източници от правителствените среди.