Председателят на СОС: Как „Топлофикация-София“ да има конкурент, след като държавата определя цената на услугата?

Расте броят на клиентите на дружеството

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Законът е създал една рамка, по която се работи на пазара. Кой да се хване да е конкурент на „Топлофикация“ и да изгражда мощности при така създадената рамка, когато държавата определя цената, на която купувате суровините и продавате услугата. Това заяви в интервю за NewsOne председателят на Столичния общински съвет Георги Георгиев.

„Така, както е предвидено в момента, дружеството работи като единствен доставчик на топлинна енергия, но проблемите, които има, не са в резултат на липсата на конкуренция, а заради това, че то плаща цената на социалната политика, и то на държавата“, обяснява Георгиев.  

Той коментира решението на държавата Българският енергиен холдинг да вземе задължението на „Топлофикация-София“ към „Булгаргаз“.

„Решението Българският енергиен холдинг да изкупи дълга на „Топлофикация-София“ не е ново и то се прилага през годините и второ, то не е решение на проблема“, категоричен е той.

Георгиев се обяви срещу порочния модел на регулация, заради който се натрупва дълг.

„Това са еквилибристики, които имат за цел да осигурят доставката на природен газ и в крайна сметка не решават проблема“, убеден е той.

Председателят на СОС обяснява какъв е проблемът.

„Държавата определя цената, на която „Топлофикация-София“ купува природния газ. В момента тя е 47 лв. за мегаватчас. Такава цена е одобрила държавата на дружеството като разход. Това е одобрената от КЕВР на 1 юли. А 47 лв. е одобрената цена, ама вие купувате на 95 лв., два пъти по-висока“, обяснява Георгиев и подчертава, че няма кой да им продаде газ на тази цена.

По думите същата тази Комисия е одобрила цена от 94,5 лв., която е два пъти повече.

„При този ръст на суровината, без промяна цената на топлинната енергия, разликата остава в „Топлофикация“. Без значение е на кого ще се прехвърли този дълг, защото той се дължи от дружеството. Това че се сменя кредиторът не е решение“, обяснява Георгиев ситуацията.

Той обяви, че вече БЕХ са започнали да изпращат покани за изплащане на дълга.  

„Това което ние искаме, е справедлив механизъм, по който както частният завод се компенсира за поскъпващия ток, общинският завод, който произвежда топлоенергия, да се компенсира. Ние и 120 000 домакинства, използващи природен газ, очакваме това решение“, заявява той и добавя, че са изпратили три писма за помощ от държавата, но без резултат, с изключение на раздвижването, когато медиите дадоха гласност на този проблем и когато се взе решение БЕХ да поеме дълга на топлофикационното дружество.

Писмата, които Георгиев е изпратил до държавата и все още са без отговор
Снимка: Владимир Христовски

От думите му става ясно, че хората могат да се откажат от услугите на дружеството, само ако цялата етажна собственост заяви такова желание и пояснява, че тръбите са собственост на живущите, тъй като ангажиментът на „Топлофикация“ е само до абонатната станция в сградата.

„Само да отбележа, че расте броят на клиентите на дружеството. Над 430 000 са абонатите, което означава, че над 1 млн. граждани ползват тази услуга“, посочва председателят.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж