Георги Свиленски: Нашето предложение дава право всеки да избере сам как да гласува

Подобни
Новини

първи.бг
първи.бгhttps://www.prv.bg
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регинонален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

“Когато отиваме на избори всички искаме да изберем събрание и правителство, които да решават проблемите. Ако 12 години назад във времето сме позволявали на един премиер да управлява възползвайки се от недостатъците – това не означава, че трябва да позволим на нов месия да се възползва от ниската активност. Затова ние от БСП внесохме поправки в ИК – давайки възможност на българските избиратели да отидат и гласуват.” Това заяви заместник-председателят на ПГ „БСП за България“ Георги Свиленски в ефира на БНТ.
Той обясни, че социалистите искат да дадат възможност на онези хора, които не отиват до урните заради липсата на възможност за гласуване и с хартиена бюлетина. „Внесохме и премахване на тъмните стаички – ще има само паравани и всеки ще може свободно да си упражни правото на глас. Ще има видео заснемане и записване на процеса. 12 хиляди секции и 90 хиляди български граждани с още толкова наблюдатели и застъпници – не е ли по-добре 180 хиляди души бъдат свидетели на процеса вместо няколко човека, които държат кодовете. Ако всеки си свърши отговорно работата – ще имаме честни и прозрачни избори“, каза още Свиленски за предложените от БСП промени в ИК.


„Дойде една сутрин г-н Петков пред парламентарната група и каза: „Хайде оттеглете го този закон и ще ви дадем кодовете, ще ви дадем достъп.“ Понеже сме дали 53 милиона за машини – сега да оставим 53 пъти да ни лъжат на избори? Ние няма да позволим някой да се възползва от изборния процес. Ще бъдем гарант и го правим с нашите предложения. Имам опасения, че г-н Петков трябва да съди цялата ни парламентарна група. Не съм го обвинил в нищо, а цитирах негови думи. Разбирам, че след това го е разказвал и на други колеги в индивидуални разговори. От представители на ПП са водени множество разговори в кулоарите да си оттеглим законопроекта. Нека тези хора да се замислят какво правят. Няма да позволим да ни се въздейства“, категоричен бе Свиленски за натиска от страна на бившите им партньори за оттегляне на законопроекта за промените в Избирателния кодекс.
По отношение на разговорите за съставяне на правителство социалистът коментира мнението на БСП, които по думите му вече са заявили, че ако бъдат поканени ще водят разговори с ПП и ДБ. „За тях възможността да се махне машината като основен фактор в изборния процес явно се оказа голям залог. Тези хора изпаднаха в истерия. Отношението ни към колегите не се е променило, но не знам защо тяхното е различно. Правителство на малцинството със 73 народни представители – ние ще влезем в световната история. Ако те си държат на това, което са казали не би трябвало да внесат проект на кабинет. Ако няма правителство – чакаме развитието на парламентарната рулетка. Вече сме от 2 месеца, а още нямаме връчване на мандат. Такова време се дава, ако примерно в парламента е внесен бюджета и да може да бъде разгледан. Но служебното правителство не внася бюджет. Ние проведохме консултации с всички партии и се обединихме около базово съгласие за бюджета. Партията на Борисов е против внасянето на бюджет, така че той вчера пред ГЕРБ жени казва едно, а днес пред ГЕРБ мъже ще каже друго“, обобщи Свиленски.


За хората в предстоящото ново ляво обединение той коментира, че тези хора не са спирали да се явяват на избори. „Нека да има представителство, но тези хора са напуснали БСП. Нормално е младежките движения на всички партии да искат да гласуват, ако може и на телефон, и на таблет. Но при нас са възможни всички мнения. Но има една голяма група от 35 до 95 год., която казва друго. Така че младежите са чути, но не са само те в тази държава. Има хора, които не искат 30% активност. Демокрацията е скъпо нещо и трябва да се провежда по прозрачни правила“, допълни социалистът.


„Правителството е необходимо, всички го казват. Дали е възможно – нека видим на кой ще бъде даден мандат и какво ще предложи той, какви политики. И най-важното е кога“, каза в заключение Георги Свиленски.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж