“Още един срамен ден за българския парламент и българския парламентаризъм”. Така от ГЕРБ определиха дебата за оставката на парламентарния шеф Никола Минчев. 

„Този дебат започна с лексика, която по-скоро мога да определя като лексика за разчистване на вътрешно-коалиционни отношения. Това беше срамно и грозно и днес допринесе за по-голямото доверие в партиите и българската политическа система“, заяви Десислава Атанасова, която описа днешното заседание на парламента като “издевателство над демокрацията”. 

„Как ли не бяха наричани народни представители в днешния ден – мафия, задкулисие. Говореше се за пари, мръсни пари, престъпни схеми, за поръчково разчистване на сметки. Затова всъщност се говори от няколко дни. Моралът често се използва за алиби. Последните две години пък съвсем често“, подчерта депутатката. Атанасова определи като недопустимо и безпрецедентно заиграването на управляващите с етническата карта на България. 

Снимка: NewsONE

„Много от вас казаха, че г-н Минчев е най-младият председател на НС. Не е! Имало е по-млади от него и младостта не е порок. Димитър Тончев, както и Стамболов са заемали тази позиция по-млади. Много от вас казаха, че г-н Минчев е перфектен и брилянтен. Не оспорвам вашата оценка, вие сте негови колеги. Имате право на нея. Само ще кажа, че и тук виждам известна неточност. Той има едно изказване от парламентарната трибуна, от което не можем да преценим колко брилянтен юрист е той“, обяви Атанасова и припомни на депутатите, че Минчев е председателят, който е поставил решетки на Народното събрание. 

Снимка: NewsONE

Според Десислава Атанасова днешният вот ще демонстрира ново мнозинство и ще даде урок на парламентарната група на “Продължаваме промяната”. Тя прогнозира, че партията на Кирил Петков и Асен Василев най-вероятно няма да получи подкрепа и няма да влезе в следващия парламент.  

„Много ще улесните българския парламент, ако днес гласуваме две оставки – тази на Минчев и тази на вашето правителство, г-н Петков“, завърши Атанасова.