ГЕРБ ще подкрепи френското предложение за РСМ, ако Кирил Петков го подкрепи. Това обяви на извънреден брифинг лидерът на партията Бойко Борисов.

“До този момент всичко добро, което се е е случило в България, е било благодарение на ЕС. Френското председателство е дало най-добрата рамка за Северна Македония. По-добра от тази не може да се направи и е поело пълното пълния контрол в лицето на Европейската комисия към изпълнението на всички точки. Френското предложение за Северна Македония е много добре. Вярвам на президента Макрон и на ЕС. До този момент всичко добро в България се е случило благодарение на ЕК”, заяви той.  

Според него българското и северномакедонското правителство не са свършили никаква работа за 6 месеца.

“Председателството е крачка напред към разширяването на страните от Западните балкани, а протоколът даже не е подписан. Кирил Петков си позволява да лъже в Брюксел, че на Слави Трифонов министърът му Теодора Генчовска пречи и че ГЕРБ му пречат на честното лъжливо момче и който не е с него, е мафия”, каза още той.

Лидерът на ГЕРБ коментира още, че вотовете на недоверие са парламентарна практика.

“Нинова ми е искала 7 пъти вот на недоверие и ние не сме я наричали мафия. Ако имаме премиер да свика заседание на парламента, ние 59 депутати от ГЕРБ ще влезем”, добави още Борисов и призова да се реши въпросът с РСМ преди вота, за да не срамим България като тъмен субект.