Германия и Франция изгониха руски дипломати заради войната в Украйна

Според германският външен министър кадрите от Буча разкриват "невeроятната жестокост на руското ръководство и на тези, които следват пропагандата му"

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

Германия изгони 40 руски дипломати в отговор на убийствата в Буча, Украйна, и заяви, че готви още мерки заедно със съюзниците, предаде Асошиейтед прес.

Външният министър Аналена Бербок заяви, че получените след изтеглянето на руските войски кадри от украинския град “показват намерение за унищожение, което прекрачва всички граници”.

По думите ѝ кадрите от Буча разкриват “невeроятната жестокост на руското ръководство и на тези, които следват пропагандата му”.

Изгонените руски дипломати всекидневно са работили “тук в Германия срещу нашата свобода, срещу нашата сплотеност като общество”, а дейността им е “заплаха за тези, които търсят защита от нас”, каза Бербок.

Министърът посочи, че е заявила на руския посланик, че страната ѝ “повече няма да толерира това”, допълва БТА.

Бербок добави, че Берлин ще увеличи подкрепата си за украинските въоръжени сили, предаде Ройтерс.

Франция също реши да изгони голям брой руски дипломатически служители, съобщи френското външно министерство, цитирано от Ройтерс.

“Действията им противоречат на интересите на националната ни сигурност. Този ход е част от европейска инициатива”, посочи ведомството.

Според цитиран от Франс прес източник, близък до френското министерство на външните работи, ще бъдат експулсирани 35 руски дипломати.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж