Гешев: Войната между институциите даде своя резултат – отново влязохме в черната статистика на Европа

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

„Вчера бе един лош ден за България и за нас като българи. Това, което се случи – тези 18 загинали и многото пострадали край с. Локорско, е резултат от дезинтеграцията и войната между институциите, от съсипването на МВР от един предишен министър на вътрешните работи, от определени т.нар. политически решения. От това, което някои наричат съдебна реформа“, заяви главният прокурор Иван Гешев по повод трагичния инцидент с мигрантите, открити мъртви в камион на 17.02.2023 г. „Отново влязохме в черната статистика на Европа, за съжаление и в световните новини, с лошо“, добави той.

Главният прокурор присъства на брифинг в Националната следствена служба, на който бяха представени подробности във връзка с трагедията с мигрантите и разследването. В брифинга взеха участие заместник главният прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов, Асен Меджидиев, служебен министър на здравеопазването, Атанас Илков, директор на ГД “Национална полиция“, Христо Кръстев, заместник градски прокурор и говорител на Софийска градска прокуратура.

Главният прокурор подчерта, че след закриването на „най-сериозния инструмент за борба с организираната престъпност – Специализираната прокуратура, резултатите са видими и те са 50 % спад на делата за организирана престъпност. Той отбеляза, че в момента има сериозни усилия от страна на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за съвместна работа между МВР и прокуратурата и изрази надежда, че това ще продължи. „Надявам се, че съвместно ще защитим сигурността на българските граждани. Единственият враг на прокуратурата е престъпността. Ще продължим да работим в интерес на хората и на народа“, каза главният прокурор.

Директорът на НСлС Борислав Сарафов съобщи, че във връзка с разследването е извършена огромна по обем работа – десетки разпити, претърсвания, експертизи. Заключението на съдебно-медицинските експертизи показва, че смъртта на мигрантите е настъпила от асфиксия вследствие на недостиг на кислород. „Пострадалите са умирали бавно и мъчително. Става въпрос за изключителна по своя трагизъм човешка драма. Няма да се поколебаем да стигнем докрай в разплитането на тази престъпна верига“, заяви Борислав Сарафов. Той разясни механизма на престъпната дейност и тарифите, които мигрантите са плащали по веригата, за да стигнат до крайната дестинация – Западна Европа, до Великобритания, Германия и Франция.

Говорителят на Софийска градска прокуратура (СГП) Христо Кръстев уточни, че е образуваното досъдебно производство за причиняване на смърт по непредпазливост на повече от едно лице. „Случаят е особено тежък. В рамките на днешния ден дежурният прокурор от СГП заедно с водещия следовател от НСлС са привлекли като обвиняеми 6 лица“, каза прокурор Кръстев. Предстои наблюдаващият прокурор да поиска спрямо обвиняемите да бъде взета постоянна мярка за неотклонение “задържане под стража”.

Директорът на ГДНП Атанас Илков благодари на представителите на прокуратурата за доброто взаимодействие. „Съвместно с НСлС успяхме да стигнем до тези лица и да съберем годни доказателства, които се надявам да бъдат използвани в наказателния процес. Надявам се в следващото Народно събрание предложенията, които бяха направени от министъра на вътрешните работи и не стигнаха доникъде, да бъдат приети и наказанията за този тип престъпна дейност да станат много по-строги, тъй като ще изиграят по-голяма превантивна роля“, каза Атанас Илков.

Служебният министър на здравеопазването Асен Меджидиев даде повече информация за здравословното състояние на пострадалите, като уточни, че при голяма част от мигрантите то се подобрява.

Работата на СГП и НСлС по разследването на случая продължава.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж