Голям интерес към мобилната изложба „Васил Левски – Апостола на българската свобода“

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Голям интерес има към мобилната изложба „Васил Левски – Апостола на българската свобода“ на Регионален исторически музей – Ловеч (РИМ), съобщи на пресконференция главният уредник в музея Елена Георгиева. По повод 150-годишнината от гибелта на Васил Левски тази година изложбата гостува на музеите в Асеновград и Дряново. В Дряново е посетена от около 200 жители и гости на града, а в Асеновград още не е приключила. Освен това музеят показа изложбата и в Културно-информационния център на Република България в Скопие, Република Северна Македония, по тяхна покана и благодарение на съдействието на кмета на Община Ловеч Корнелия Маринова. Макар и създадена през 2005 г., тя представя толкова пълно и всеобхватно живота и делото на Васил Левски, че си остава актуална и търсена и до днес. 

От музея съобщават още, че влезе за печат том 11 от „Известията на Регионален исторически музей – Ловеч“. Томът съдържа материали от всички уредници в музея по разработени от тях теми. Новото този път е, че са включени и специалистите от отдел „Консервация и реставрация“, както и екскурзоводите на обектите на музея, които също представят тяхната работа. Сборникът е посветен на 125-годишнината на музея, но по различни обективни причини излиза сега.

Излязъл е от печат и каталогът на колекцията ръкописи на музея. Колекцията съдържа славянски и гръцки ръкописи от ХIII-ХIХ век, които се съхраняват в РИМ – Ловеч. Луксозното издание е двуезично /български и английски/ и е дело на екип, ръководен от проф. Боряна Христова, която е безспорен авторитет в областта на средновековните ръкописи. Предстои представяне на каталога и пред ловешката публика.

Извършва се и специфична музейна работа – работи комисия по Наредба № Н-6 за формиране, управление и идентификация на музейните фондове – за отписване от музейните фондове на движими културни ценности, които са загубили своите качества или подлежат на бракуване. В състава на комисията се включва и представител на Министерството на културата.  В момента текат и ремонтно-укрепителни дейности в част от сградите на музея – частични ремонт в Драсовата къща на Етнографския комплекс и в къщата на ул. „Дойран“, в което ще се изнесе третият етаж на дирекцията на музея. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж