Готвят се скандални изменения в Закона за горите

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Промените от 2011-а година отново влизат в Парламента 

Тази седмица, между първо и второ четене на Закона за изменение на Закона за горите, представители на ДПС и “Български възход” са внесли ред предложения в Комисията по земеделие към Народното събрание, които, ако се приемат, ще нанесат тежък удар върху системата на горите, алармират от Коалиция “За да остане природа в България”. 

Спешно и на тъмно се готвят промени, които биха разрешили строителство за негорски цели в горите (например ски писти и влекове) без да се променя статута на горската територия, биха ощетили горските предприятия и стопаните на гори, биха довели до повече незаконни сечи. Тези промени изключително много напомнят скандалната поправка “Витоша ски”, внесена през 2011-а година по времето на първото правителство на ГЕРБ и отменена едва след многохилядни протести, блокада на Орлов мост и вето на президента Плевнелиев. 

Конкретните предложения са за: 

• Разрешаване на сеч на немаркирани дървета;

• Разрешаване на сеч без издадено позволително за сеч; 

• Разрешаване на строителство в горските територии за негорскостопански цели без промяна на предназначението на територията; 

• Премахване на плащанията за екосистемни услуги от горите; 

• Премахване на областните планове за развитие на горските територии; 

• Прехвърляне на 5% от акумулираните средства във фонд „Инвестиции в горите“ на държавните горски предприятия на общините. 

Защо тези промени са опасни за природата и гражданите? 

● Разрешаването на сеч на немаркирани дървета и сеч без издадено позволително ще компрометира съществуващата система за опазване и контрол в горските територии и ще доведе до множество незаконни сечи

● Допускането на строителство за негорски цели в горските територии без промяна на предназначението им представлява схема за държавна помощ. Тази промяна прилича на поправката Витоша ски в същия закон от 2011 година. Припомняме, че тогава МС внесе 

проектозакон, според който без промяна на статута на горите, в тях се допускаше строителството на стълбове за лифтове и влекове и ски писти. 

● Плащането за екосистемни услуги е част от 

европейските политики и трябва да бъде въведено от страните членки до 2025 г. То е метод за 

възнаграждаване на стопаните на ценни територии за това, че земите им се ползват по определен (щадящ природата) начин, който, в крайна сметка, е в полза на всички нас. 

● Областните планове за развитие на горските територии са заложени в Закона за горите с две цели – да намалят административния натиск върху собствениците на гори и да регламентират плащанията за екосистемни услуги от горите. Премахването на тези планове ще запази административния натиск и ще продължи да затруднява дейността на компетентните органи по околна среда. 

● Предложеното прехвърляне на 5 % от средствата на фонд „Инвестиции в горите“ на общините в повечето от случаите би означавало буквално хвърлянето на тези пари на вятъра. Повече от 90% от българските общини нямат практика за инвестиции в горите. Всъщност, голяма част от тях изобщо нямат собствени горски територии. Това означава, че за да извършат каквито и да било инвестиции в горите, те ще трябва да искат разрешения от държавните горски предприятия, от чиито фондове са получили средствата. 

Следващото заседание на Комисията по земеделието, храните и горите е планирано за утре – 25 януари. Представители на

Коалиция “За да остане природа в България” ще присъстват на заседанието. Ако скандалните поправки бъдат приети, ще последват протестни действия. Промени в горския сектор са нужни. Но винаги, когато се отвори Законът за горите, за да се направят необходими промени в услуга на природата и хората, следва порой от предложения за изменение, които целят единствено унищожаване на природата в името на частни интереси. Днес отново сме свидетели на такова посегателство. С това ли ще запомним вече отиващия си Парламент?!?

https://www.parliament.bg/bills/48/48-354-04-48.pdf на НП Румен Йончев; 48-354-04-53 https://www.parliament.bg/bills/48/48-354-04-53.pdf на НП Ализан Яхова и други народни представители;

https://www.parliament.bg/bills/48/48-354-04-54.pdf на НП Лилия Недева и други народни представители

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж