“Гугъл” ще плаща на “Франс прес” за съдържанието на агенцията

Подобни
Новини

Георги Донков
Георги Донковhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.

“Гугъл” (Google) и “Франс прес” сключиха споразумение, по силата на което, интернет гигантът ще плаща за онлайн съдържанието на френската осведомителна агенция, което се появява в търсачката му, съобщи ДПА, цитирана от БТА.

Главният изпълнителен директор на АФП Фабрис Фрис заяви в съобщение, че сделката е признание за това колко ценна е информацията.

“Споразумението с агенция “Франс прес” демонстрира нашето желание да намерим общ език с издателите и информационните агенции във Франция по въпроса за сродните права”, заяви управляващият директор на “Гугъл” за Франция.

Договорът е за срок от 5 години и е първото споразумение по силата на европейската директива за авторското право и сродните му права, което включва информационна агенция.

Евродирективата целеше да актуализира остарелите норми на авторското право и да го пригоди за цифровата епоха, като гарантира, че авторите ще получават по-добри възнаграждения за публикувано в интернет съдържание.

“Гугъл” първоначално отказваше да плаща за препубликувано съдържание, но загуби дело в парижкия апелативен съд през октомври 2020 г.

Американската компания съобщи неотдавна, че е започнала преговори със стотици новинарски организации в страни, където нормативният акт е влязъл в сила, в това число във Франция, Унгария, Дания и Нидерландия.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж