Храмове на вярата подават ръка на нуждаещи се на Рождество

Стотици социалнослаби ще получат храна и уют на Рождество с помощта на храмове и дарители

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

С коледни пакети и топъл обяд за бедни хора и семейства ще отпразнуват Коледа в благоевградския храм „Свети Николай“. С помощта на дарители и доброволци социалната кухня към черквата съществува вече 5 години.

В специално  оборудваното от отец Светослав  Кючуков помещение всяка събота се приготвя топла храна, а за светлите празници има и стотици коледни пакети.

“Има доброволци, които всяка събота идват рано сутрин, приготвят храната, която по обед се раздава. С много голямо желание го правят хората, а тези, които получават топлата храна са им много благодарни”, разказва Даниела, която посреща на прага на храма миряните пред БНР.

В двора на храм “Св. пророк Илия” в столичния квартал „Дружба” 2 пък ежедневно се хранят десетки пенсионери, социално слаби и бедни хора от цяла София. Инициативата стартира през 1999 г. Това ще се случи и на Рождество.

“Обикновено на ден идват около 300 души. За днес има различни дарени продукти. Ще подготвим скара за хората. На дежурство сме по 4-5 души, за да се справим със задачата”, разказва доброволка пред NOVA.

90 бездомни посрещнаха Коледа в Кризисните центрове в Столична община. С помощта на дарители те бяха изненадани и с подаръци за празника.

“Кризисните центрове продължават да функционират, а мобилните екипи да вършат своята работа. За настанените лица са осигурени всички необходими традиционни храни и много подаръци, които са предоставени от дарителите, продължаващи да подкрепят социалната услуга. Осигурена е всяка една грижа, включително медицинска, когато имат необходимост от това. Опитваме се наистина да създадем една коледна празнична обстановка и тук”, споделя пред БНР директорът на направление “Социални дейности” Минка Йовчева.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж