Христо Алексиев: Имаме 200 % ръст на икономическия обмен с Република Южна Африка

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Два пъти се е увеличил икономическият обмен между България и Република Южна Африка през 2022 година. Това каза вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев при подписването на споразумение между търговско-промишлените палати на България и РЮА, което се състоя в рамките на бизнес форум с участието на над 30 български и 70 южноафрикански фирми.

Вицепремиерът Алексиев е част от официална делегация, водена от президента Румен Радев в Република Южна Африка.

„България приема Република Южна Африка като входна точка за икономиката на останалата част от континента. Сътрудничеството с РЮА е ключово заради стратегическата позиция. Ръстът от 200% разкрива нови възможности. Нашите икономики, транспорт, туризъм и търговия, имат голям потенциал и е важно, че и двете държави имаме волята и ресурсите да го развиваме“, добави Христо Алексиев по време на церемонията.

Вицепремиерът представи автомобилния сектор в България, който е с 11% дял в Брутния вътрешен продукт. Той увери, че компаниите от България имат силен интерес за съвместно производство с партньори от Южна Арика.

Заместник-министърът на иновациите и растежа Стефан Савов заяви по време на бизнес форума, че РЮА е сред най-добре развитите държави в Африка и е в ТОП 20 на най-големите икономики в света. „Споразумението, което ЕС и РЮА вече са сключили, е основа за задълбочаване на нашето сътрудничество и постигане на общи интереси в региона“, допълни той.

По време на разговорите стана ясно, че двете страни виждат възможности за тясно сътрудничество в аутомотив сектора и производството на автомобилни части и храни, търговията и машиностроенето. Савов специално подчерта сегмента на високите технологии, който, заедно с автомобилния, се развива най-интензивно у нас.

Участниците в делегацията отдадоха почит към загиналите в борбата за свобода в Южна Африка и посетиха изложба, посветена на подкрепа на България в борбата на Република Южна Африка срещу апартейда.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж