Христо Алексиев предостави на общините указания за намаленията за автобусния транспорт

Подобни
Новини

първи
първиhttp://първи.бг
“първи.БГ” събира на едно място новинарския поток от добре познатите newsONE, cultureONE и BulgariaONE. Медията е с 5 центъра (хъбове) – Национален, Регионален, Криминален, Развлекателен и Културен. Нашата идентичност e изцяло на български език. Дори може да посетите сайта, използвайки домейна на кирилица - първи.бг. От технически съображения и лесна достъпност за хората от чужбина ще работи и домейна www.prv.bg. В “първи.БГ” ще налагаме използването на чист български, като част от политиката на медията да опази и съхрани езикът ни. “първи.БГ” отразява само и единствено новини от и за България и всичко случващо се в страната ни.

Вицепремиерът и министър на транспорта и съобщенията Христо Алексиев обсъди с представителите на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) мярката за допълнително компенсиране на намаленията за автобусния транспорт за учащи и пенсионери. С цел новата мярка да бъде приложена бързо и ефективно на всички участници в срещата бяха предоставени разписани указания за прилагането ѝ.

„Убеден съм, че никоя българска община няма да си позволи да злоупотреби с тези помощи, за което стриктно ще следим. Очаквам тези средства да отидат по предназначение и хората да усетят ефекта от тази мярка“, заяви вицепремиерът Христо Алексиев. По негово разпореждане е отделен необходимият административен ресурс за оказване на професионална и правна помощ на общините по прилагане на разпределението на средствата, като им бяха предоставени и контакти на определените експертите. 

От Националното сдружение на общините в Република България изказаха благодарност към вицепремиера Христо Алексиев за подкрепата и заявиха готовност веднага да започнат работа, заедно с експертите от министерството. „Ние сме поели ангажимент да съдействаме на всяка една община в страната по реализирането на тази мярка, като очакваме от общинските власти необходимата ангажираност, по този важен за хората въпрос“, допълни Христо Алексиев.

По време на разговорите беше разяснено, че от 1 февруари 2023 г. до 31 декември 2023 г. влизат в сила новите, по-високи размери на намаленията на цените на пътуване по основни градски линии и междуселищния автомобилен транспорт, за учащи се и пенсионери, както и безплатното пътуване на децата до 10 навършени години.

Отпусканите средства от държавата за компенсиране на намаленията за учениците в дневна форма на обучение и студентите редовно обучение, включително докторантите в редовна форма на обучение се увеличава от 20% на 70%. 

За пенсионерите компенсацията за намалено пътуване е увеличена от 20% на 40%. 

За изпълнението на тази мярка са осигурени допълнителни 73 мил. лв., към вече предвидените в бюджета до момента 64 млн. лв. Общо сумата за 2023 г. е в размер на 137 мил. лв.

С допълнителни 27 млн. лв. за 2023 г. се увеличават и субсидиите за междуселищните автобусни превози, като през 2022 г. сумата бе 20 млн. лв.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж