Христо Иванов, ДБ: Този кабинет е най-добрият шанс за България от месеци насам

"Освободете прокуратурата от себе си", обърна се лидерът на "Демократична България" към Иван Гешев

Подобни
Новини

Цветин Филипов
Цветин Филиповhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Цветин Филипов е журналист на информационния сайт NewsOne.bg. Всеки ден той ще ви запознава с най-важните и любопитни вътрешнополитически теми в страната, но ще научавате много от него и за сложните международни събития в областта на геополитиката, сигурността и икономиката. Цветин е репортер с опит в сферата на телевизионната журналистика и магистър по "Международна сигурност" от Софийския университет "Св. Климент Охридски" . През последните години изследователските му интереси са насочени силно към процесите в региона на Източна Азия.

Председателят в оставка на “Демократична България” Христо Иванов обяви, че формацията ще подкрепи правителството на Кирил Петков, като най-добрата политическа опция за бъдещето на България след месеци на служебни кабинети и несигурност.

“Ние се радваме да подкрепим “Продължаваме Промяната” и Кирил Петков, доколкото виждаме една необременена политическа сила. Подкрепяме политическото споразумение, защото виждаме важни за нас цели – формиране на мнозинство, което да избере кабинет, но и такова, което да е структурирано около писмено споразумение. Стратегически важно е да не зависим от ДПС и ГЕРБ, за да правим антикорупционни политики”, обърна се Иванов към депутатите.

Той посочи, че страната се нуждае от управление, което да не концентрира властта в премиерския пост, “както е било до момента”.

“България ще става все по-свободна страна, а ролята на парламента се връща. Има механизми за дебат. Влизаме, за да дадем възможност за едно по-прозрачно и открито управление. Властта трябва да се връща на обществото”, каза още лидерът на ДБ.

Той призна, че подкрепата към коалиционното правителство е свързана с компромис и известни неудовлетворения, защото не е постигнато разбирателство по всички точки. Но увери, че кабинетът ще продължи да съществува в условията на тези различия.

“Влизат 4 партии, които ще останат различни. Няма да оставим разликите си. Тази необходимост, да търсим средния път, ще гарантира, че това управление ще бъде центристко, което да послужи на българските граждани”, подчерта той.

Иванов се обърна и към главния прокурор, който присъства на извънредното пленарно заседание.

“Освободете прокуратурата от себе си”, призова той Иван Гешев.

Думите му обаче не срещнаха каквато и да е реакция, защото обвинител номер 1 беше концентриран върху телефона си и не обърна никакво внимание на бившия правосъден министър.

Иванов изрази подкрепа към новото правителство и по линия на визията му за правене на икономика, която по предварителни заявки, ще бъде обвързана с технологии и зелени политики.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж