И втора съдебна инстанция оправда Гриша Ганчев

Той е обвинен в данъчни престъпления за над 700 000 лева

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

Бизнесменът Гриша Ганчев бе оправдан от Апелативния специализиран наказателен съд (АСНС) по т.нар. “захарно дело”, което продължи седем години.

От решението на съда става ясно, че оправдан на две инстанции е и синът му Данаил, както и още седем подсъдими. Единственият осъден, но само условно, е Милко Талев. Той е подведен под отговорност за данъчно престъпление, защото е декларирал фиктивни доставки на продукти, и е приспадал данъчен кредит, като укритите данъци са за близо 200 000 лева.

Първата инстанция му беше наложила наказание от 3 години затвор, пак условно, което АСНС е намалил на две. В останалата част присъдата на спецсъда е потвърдена.

Ганчев, който е собственик “Литекс Комерс” и на футболния клуб “ЦСКА-София”, беше пратен на съд през 2015 г. за данъчни престъпления за над 700 000 лева, като според прокуратурата това е ставало чрез продажба без фактури на захар, произведена в Бургаските и Девненските захарни заводи. Според обвинението продажбите били извършвани чрез фирмите “Симек” ЕООД, “Никдоналд Комерс” АД и “Лозев” ЕООД.

Още през 2012 г. Ганчев беше обвинен, че ръководи престъпна група и е склонил сина си Данаил, Емилия Станоева и Милко Димитров да извършат данъчните престъпления. Обвинения за помагачи в престъпната дейност бяха повдигнати на Камелия Мирчева (бивш изпълнителен директор на “Литекс Комерс” АД, член на надзорния съвет на акционерното дружество), Милко Талев, Ивайло Талев, Ичко Лозев и Красимира Гроцева За участие в групата беше обвинен и Тодор Симеонов, пише lex.bg.

Разследването започна още през пролетта на 2012 г., когато синът на Ганчев и още няколко души бяха арестувани. Обвинителен акт беше внесен едва след като обвиняемите поискаха делото или да бъде прекратено, или да влезе в съда. Оправдателната присъда на Ганчев за данъчните престъпления на първа инстанция беше подписана с особено мнение от председателя на състава Лилия Георгиева.

Апелативните съдии Георги Ушев (председател на съда и на състава), Стоян Тонев (докладчик) и Николай Димитров пишат, че не са събрани доказателства нито Ганчев да е ръководил престъпна група, нито да е вършил данъчни престъпления.

Утре периодично ще се изключват светофарите на 3 места, модернизират ги

Утре периодично ще се изключват светофарите на 3 места, модернизират ги

Заместникът на главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов проведе работна среща с Макс Хил, директор на прокуратурата на Англия и Уелс

Заместникът на главния прокурор и директор на НСлС Борислав Сарафов проведе работна среща с Макс Хил, директор на прокуратурата на Англия и Уелс
- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж