Илина Мутафчиева: Играчките от семейството на “Малките човеци” повдигат важната тема за различните хора и различните възможности

Затрудненията на един човек могат да бъдат превърнати във възможности, но за целта трябва да се създаде подходящата среда, убедена е още тя

Подобни
Новини

Владимир Христовски
Владимир Христовскиhttps://xn--b1amte3c.xn--90ae
Владимир Христовски е заместник главен редактор и журналист в информационния сайт NewsOne.bg. Той има дългогодишен опит, придобит при работата си във вестници, радио, телевизия и информационна агенция. През годините той се насочва към създаването на новини за хората. Христовски вярва, че журналистиката, освен че трябва да информира точно и безпристрастно, трябва да помага и решава трайно проблеми, да бъде в основата на законодателни промени, водещи до качествената промяна на живота на обществото. В NewsOne.bg Владимир Христовски ще Ви информира за актуалното и най-важното от деня в страната, от сферата на Столичната община, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, културата. Също така ще Ви среща с добрия пример, ще съдейства за разрешаването на проблеми и ще Ви среща с интересни и вълнуващи личности. Като запазена негова марка, той ще търси и отговорите на онези въпроси, които малцина журналисти се осмеляват да задават.

В навечерието на празниците мнозина са в трескаво търсене на уникален подарък. Днес ви представяме Илина Мутафчиева, която е един от създателите на „Малки човеци“. Кои са те ли? Това са играчки, които възпитават толерантност у децата към болните им връстници по един много достъпен начин и са причината да се проведе разговора за приемането на различните хора, но като равностойни, а не като хора, които трябва да отбягваме и съжаляваме.

А сега, ето и повече за Илина Мутафчиева, която е социален предприемач и граждански активист. Тя работи за по-активно участие на младите хора, включването на уязвими групи и развитието на гражданското общество. Има дългогодишен опит в сферите на образованието, устойчивото развитие, правата на човека и демократично участие на гражданите.

Магистър е по „Международни икономически отношения“ в УНСС, владее френски и английски език. Лицензиран брокер на ценни книжа към Комисията по финансов надзор. Понастоящем е докторант в Университета по национално и световно стопанство в катедра „МИО и бизнес“.

Илина работи по редица кампании и инициативи на местно, национално и международно ниво. Била е два мандата председател на Национален младежки форум – платформа, обединяваща младежките организации в България, експерт в редица граждански организации и активист в редица обществени каузи.

Носител на отличия за своята работа в сферите на доброволчество, хуманитарно лидерство и социално предприемачество. В момента Илина е част от Управителния съвет на Социалната чайна във Варна и съосновател на младежкото пространство за развитие на умения „Зона 21“, един от създателите на социалното предприятие „Малки човеци“. Всичко това няма как да се пропусне, защото все пак трябва да е ясно, че със социално предприемачество се занимават хора, постигнали успехи в много области.

Мутафчиева е убедена, че затрудненията/уврежданията на един човек могат да бъдат превърнати във възможности, но за целта трябва да се създаде подходящата среда.

Снимка: Владимир Христовски

Как започна всичко?

Нашата племеница я диагностицираха с диабет, когато беше на 2 години. Тогава тя сама си правеше инсулинова помпа на своите играчки, за да приличат на нея. Ние много си мечтаехме да има играчки, които пресъздават различните състояния. Първо за нея, племеничката ни, щеше да бъде по-лесно. Щеше да бъде много по-лесно да бъде приета от децата в детската градина, ако преди това те се бяха натъкнали на такъв вид играчки. Щеше да бъде много по-лесно и в началото на училището й, защото това също е много труден период.

И както си мечтаехме да имаме играчки, Мая и Тишо, наши приятели, също си мечтаеха за това, но във Варна. Един ден, преди повече от година и половина, създадохме „Малки човеци“. Около една година създавахме концепцията за всеки един от моделите, защото за нас беше много важно да се харесат на децата, да бъдат автентични и да пресъздават, и презентират състоянията и заболяванията по автентичен начин, не по гротескно. Имахме и много срещи с родители, фокус групи, също така и деца, които да ни кажат мнението си.

Всички наши играчки се произвеждат в България, материалите също се произвеждат тук. Работим със страхотен екип, който стои зад шиенето и създаването на самите играчки.  Имаме продуктов дизайнер, който създава самите форми.  Хиляди пъти преправяхме лицата, веждите, устните, косите и всичко останало. Така че това са петте модела, които имаме към момента, но не спираме дотук.

Кои заболявания обхващат?

Имаме не само болестни състояния.

На първо място имаме куклата Мария, която е от ромски произход. В много случаи хората ни казват – всичките са с някакви заболявания, защо имате и ромска играчка. Между другото няма такава, това е първото нещо. Нашата Мария е инспирирана от истински човек,  с който сме работили. Мария също е от ромски произход, едно невероятно момиче. Тя е акушер, в момента учи във Виена, ангажирана е със социални каузи, с различни обществени прояви. Миналата година беше избрана за „Млад европеец на годината“. Признанието за Мария не е само в България, то е на европейско ниво. Много сме си говорили с нея, че няма такива играчки, че те не ги припознават. Освен ромска кукла ще имаме други.

За момента сме се спрели на състояния, които са най-разпространени в България, като процентно съотношение. Всяка една от играчките ни има собствена история, има неща, които обича и които не обича.

Другата ни играчка е Боби, който е с Витилиго. Той обича да играе футбол, не обича математиката. Много страда, че като малък са го наричали жираф, но е успял да се пребори с това.

Имаме Ива, която е със синдром на Даун. Тя може би е най-пъстрата играчка от семейството на „Малки човеци“. Тя обича да пече бисквити. Обича да излиза сред природата и не обича да качва стълби.

Снимка: Владимир Христовски

Ники е нашето момче с аутизъм. Ники, за разлика от Боби, е много добър по математика. В същото време не обича да ходи на фризьор. Това е много характерна черта за децата с аутизъм, че те не обичат промените, не обичат да ходят на фризьор. Не обича да е разхвърляно, много обича да му е подредено. Той следи за реда в нашето семейство.

Последна е Аяна. Тя е малка борбена дама, която е с диабет и има инсулинова помпа и сензор върху себе си. Презентирани са върху дрехите, за да могат да се виждат и да се обяснява на децата какво е това. Аяна обича да кара колело и да излиза сред природата, много обича кучета. Тя също е инспирирана от истински човек.

Другите образи са събирателни и обобщават историите на няколко души, както е Ива.

Как се възприемат играчките от децата и родителите?

Това са два коренно различни въпроса. Децата изключително много ги харесват. Ние участвахме в няколко базара за социални предприятия и децата се впускат към нашия щанд и искат тази играчка. Оттам може да започне дискусията и разговора за различните деца, възможностите и всичко останало. Не съм чула негативна обратна връзка от децата. Веднага се впускат да играят с тях.

В момента от екипа подготвяме една малка книжка-наръчник, която да могат да използват учителите в детските градини, детските центрове или родителите вкъщи за това какви игри могат да се играят и да знаят как по-лесен и достъпен начин да могат да проведат този разговор.

Родителите са друго. Има два типа родители. Едни, които поглеждат играчките, и като им обясним какви са тези играчки, те започват да си плюят в пазвата, да чукат на дърво.

Има суеверия, има страхове, има родители, които се плашат от мисълта, че детето им е докоснало такава играчка. За щастие са по-малко от тези, които ни подкрепят.

Към момента виждаме много родители, които искрено се интересуват от играчките ни. Тези, които ги закупуват, са за децата си или за подаръци. Вярваме, че малко по малко нашето социално предприятие не само продава и произвежда играчки, не само дарява част от сумата за каузи, а инициира разговора за многообразието, толерантността, за различните хора, за това че всички трябва да сме една част от това общество.

Мислим да излизаме и на европейския пазар, защото имаме доста запитвания от страни-членки на ЕС, които искат да си поръчат. Надявам се през лятото на 2022 г. да стъпим в Брюксел-Белгия. Това също е част от плановете ни, но предпочитаме да растем по-бавно на този етап и да изкараме още няколко модела в България.

Играчките само за момичета ли са?

Малки човеци не са кукли, а са играчки. Когато имаш играчка тя може да е за момиче или момче. Куклите са само от женски пол. Имаме и мъжки модели и женски. Аз не мисля, че играчките имат пол за това кое дете може да си играе с тях. Истината е, че много майки на момченца се зарадваха, че имаме играчки- момченца, за да могат да ги дадат на децата си.

Те са много меки и са много подходящи, особено за ранна детска възраст, когато детето още не може да пипа нещата с малки елементи. Те са готин подарък, който може да е от раждането на детето за цял живот, защото те са детеустойчиви и са с доживотна гаранция. Ако на някоя кукла нещо й се случи, ще я оправим или заменим, но знаем, че няма какво да й се случи.

Има ли опасни елементи в играчките?

Не, няма. Няма нищо, което да погълнат, нито нещо, с което да се задушат. Материалите, от които са произведени, са устойчиви, лицензирани са – хипоалергични са. Играчките са текстилни, меки, пълнежът в тях също е хипоалергичен.

Играчката Аяна повдига темата за децата, страдащи от диабет
Снимка: Фейсбук страницата на “Малки човеци”

Казахте, че част от приходите ви от продажбите отиват в подкрепа на различни социални каузи?

В момента екипът ни работи доброволно. Не сме стигнали етапа, в който да получаваме възнаграждение. Не знам и дали това ни е целта. На никой от четиримата не ни е това целта. Ние работим други неща и отделяме време за това занимание. Това е нещо важно и нещо, което даваме към обществото. 10% от приходите ни отиват към социални каузи. Тазгодишната ни кауза, която искаме да подкрепим, е „Карин Дом“ и изграждането на новия им център в гр. Варна, където се предоставят безплатни услуги за деца. Той е единствен по рода си, не само у нас, а и на Балканите.

Каква е мисията на Малките човеци?

Да покажем един по-шарен свят, в който има многообразие и толерантност.

Върху какво работите в момента?

Работим върху още модели. Един е от тях е свързан с деца със слухови проблеми. Разработваме и още няколко състояния, които са медицински и се надяваме в началото на следващата година да имаме още модели в нашето семейство. За Коледната кампания предвиждаме да създадем наръчника. Планираме да имаме и малък човек с Алцхаймер, от който не страдат децата, но пък са потърпевши, заради своите баби и дядовци.

Хората, освен да си купят нашите играчки, могат и да дарят на някой, отново през сайта ни. Могат да дарят не само на някое дете, но и на детска градина, детски център.

Мечтаем си за деня, в който всяка детска градина в България ще има по един такъв проблем и комплект, за да може децата да приемат тези играчки като най-нормалните и също така да може да се проведе този важен разговор за различните.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж