Илияна Йотова: Честит празник на всички, които с огъня на духовността озаряват пътя на бедните духом

Вицепрезидентът поздрави българите по повод 24 май  - Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност

Подобни
Новини

Лили Тошева
Лили Тошеваhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
Лили Тошева е журналист в информационния сайт newsONE.bg. Има дългогодишен опит в националните телевизии като репортер, редактор и продуцент. Участвала е в създаването и стартирането на новинарското съдържание на две телевизии. Опитът й в реализацията на национални проекти в неправителствения сектор, насочени към интеграцията на деца и младежи в неравностойно положение, приема като кауза, която по-късно й помага да прави новини в подкрепа на хората с увреждания. Вярва, че журналистиката трябва да помага на хората за решаването на проблемите им, тъй като електронните медии дават тази възможност, освен да информират. В newsOne.bg Лили Тошева ще Ви представя най- актуалното от деня в сферата на държавното управление, местната власт, образованието, социалната сфера, здравеопазването, иновациите, медиите и обществения живот. Фокусът й на работа ще е в създаването на „добри новини“, ще ви среща с личности, които са приели грижата за по-слабия като своя кауза. Лили Тошева ще ви запознае и с млади учени от водещите университети в България и Българската академия на науките, които работят по иновативни проекти в областта на медицината, физиката, химията, биотехнологиите и инженерните науки.

Честит празник на всички, които водят българския народ и българската държава към просветен и културен напредък и всеки ден неуморно разширяват границите на духовна България. С тези думи в профила си във Фейсбук вицепрезидентът Илияна Йотова поздрави българите по повод 24 май  – Ден на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност. 

„Честит празник на всички, които с огъня на духовността озаряват пътя на бедните духом и изгарят невежеството, които ни въздигат над прозата на деня“, посочва Йотова.

Вицепрезидентът припомня думите на Паисий Хилендарски, че българите по-рано от всички славянски народи са започнали да четат на своя език. 

„Да помним, че тук, в България се родиха свещените букви, на които днес пишат над 300 млн. души в целия свят. Мисията на Светите братя Кирил и Методий и техните ученици намери спасение в тогавашната българска държава благодарение на прозорливи български владетели. България поведе безбрежното славянско море, като разпространи към останалия славянски свят познание, култура и духовност, които и до днес предопределят развитието на Европа. Този свят разказ трябва да помним, да предаваме на поколенията, да славим пред света“, призовава Йотова. 

„24 май е гордостта на всеки българин, че принадлежи на народ, роден от словото и книжнината, със силен национален дух, устоял на всички изпитания на времето с най-мощното оръжие в ръце – знанието! Само с него и днес ще успеем да преборим малограмотните, за да пребъдем като народ и държава“, пише вицепрезидентът, цитиран от БТА. 

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж