Илон Мъск: До 1 година тръгваме към Марс

Подобни
Новини

Георги Донков
Георги Донковhttp://xn--b1amte3c.xn--90ae
От близо 30 години Георги Донков работи като журналист. Практикувал е професията в почти всички видове медии, в различни точки на света. Макар че най-дълго е работил в телевизията, голямата му любов си остава радиото, а последната му страст са онлайн медиите.

Милиардерът – предприемач Илон Мъск обяви, че прототипът на марсианската ракета Starship ще предприеме първия си орбитален тестов полет още в началото на януари.

“Starship може да премине през десетина изстрелвания през следващата година, може би повече”, допълни Мъск, и поясни, че пробните полети през 2022 г. няма да напускат пределите на земната орбита.

Милиардерът заяви, че ако всичко върви по план, след 1 година ракетата ще бъде готова да превози ценни полезни товари до Луната, Марс и дори външните планети на Слънчевата система.

Полетите през 2023 година ще са безпилотни, но могат да са същинска революция за човешката цивилизация. Причината се крие в това, че Starship, в комбинация с ускорителя Super Heavy, са най-мощната ракета, създавана някога. Тя ще е способна да транспортира много по-мащабни сонди и роувъри. Starship ще е в състояние и да върне проби от Марс на Земята.

Илон Мъск обаче уточни, че първите полети към Червената планета ще са рискови.

Starship е повече от два път по-мощна от Saturn V, която закара първите хора на Луната. Във финалната си версия Starship ще може да транспортира 100 души към Марс, като преди това са планирани полети по доставянето на провизии и оборудване.

В основата на Starship и Super Heavy стои ракетния двигател Raptor. Ракетата Super Heavy ще има 31 броя от него, а космическия кораб Starship – 7 броя. Прототипът Starhopper вече бе тестван с 1 брой от новия ракетен двигател, като ще има тестове и с 3 агрегата.

Raptor използва за гориво течен метан и течен кислород. Това решение е избрано от Мъск не само по икономически причини, но и защото на Марс има метан, който може да бъде превърнат в ракетно гориво от бъдещите колонисти.

- РЕКЛАМА -spot_img

Най-новото
Виж